Kirkkostooreja kerätään talteen

Kirkkostooreja kerätään talteen

Bongaa messu -kierroksen aikana on tänä syksynä kerätty talteen seurakuntalaisten tarinoita kotikirkostaan osoitteeseen uskotoivorakkaus.fi/kirkkostoorit. Kuka tahansa voi lähettää sivustolle tarinansa. Nettisivuille kootaan myös kertomuksia kirkon työssä sattuneista ikimuistoisista tilanteista.

Esimerkiksi Kallion kirkosta nähdään video kirkon torniin kapuamisesta, kuullaan suntio Marko Hinkkaselta, miksi joku yritti tuoda polkupyörää kirkon sisälle ja saadaan tietää, minkälaisen kummituksen kirkossa kerrotaan näyttäytyneen.

– Aika monelle ylitsepääsemätön paikka kirkon tornissa ovat ne viimeiset metallirappuset, jotka nousevat keskeltä tornia ylös. Alas katsoessa näkee ritilöiden läpi tornin syvyyden, Marko Hinkkanen kertoo.

Torni on 65 metriä korkea. Hinkkasen työhön kuuluu vaihtaa lamppuja alttarin katon valonheittäjiin, jotka sijaitsevat tornissa.

– Pikkaisen polvet löivät loukkua ensimmäisellä kerralla, kun seisoin ritilän päällä.

Verkkopappi Markus Kartanon mukaan tarinoiden keräämistä on toivottu jo pitkään.

– Kirkoilla on usein takanaan pitkä historia, ja ihmisillä liittyy niihin monia kokemuksia. Kirkkorakennus on kuulunut elämänvaiheisiin kasteesta häihin ja hautajaisiin, Kartano sanoo.

Kirkkotarinoissa hyödynnetään monipuolista digitaalista ilmaisua. Tarinaa voi kertoa niin puhutuin ja kirjoitetuin tarinoin kuin stillkuvien, videokuvien ja äänimaiseman kautta. Ensi vuonna kirkkotarinoista järjestetään digitaalinen kirkkotarinan kerrontatyöpaja.

– Kerrontaa voi hyödyntää esimerkiksi oman elämän kokemusten ja teemojen työstämisessä sekä oman uskonnollisen identiteetin tutkiskelussa, aikuiskasvattaja Heidi Rautionmaa arvioi.

Jaa tämä artikkeli: