null Kirkkostoorit ovat kulttuurihistoriaa

Kallion urut. Urbaanin legendan mukaan Kallion kirkossa on tavattu kummitus, kertoo suntio Marko Hinkkanen kirkkostoorissaan.

Kallion urut. Urbaanin legendan mukaan Kallion kirkossa on tavattu kummitus, kertoo suntio Marko Hinkkanen kirkkostoorissaan.

Kirkkostoorit ovat kulttuurihistoriaa

Seurakuntalaisilta kerätyt kirkkotarinat vievät Kekkosen hautajaisiin ja Kallion kirkon torniin.

Teksti Tuija Pyhäranta
Kuva Esko Jämsä

Mitä tehdään, jos sivukirkkoon ei mahdu? Sitä murehti Pitäjänmäen silloinen kirkkoherra Martti Pitkänen syksyllä 2005. Joulu ja suosittu jouluyön hartaus lähestyivät, mutta seurakunnan pääkirkko oli remontissa.

Pitkänen epäili, etteivät kaikki halukkaat mahtuisi pienempään Konalan kirkkoon. Niinpä hän päätti ehdottaa, että hartaus järjestettäisiin urheilukentällä.

– Kaikki työntekijät olivat sitä mieltä, että sinne ei tule ketään. Sanoin, että menen sinne yksin sitten.

Jouluyönä kirkkoherra todella seisoi yksin pimeällä kentällä, odotti ja rukoili, että joku saapuisi. Pimeydestä alkoi saapua ihmisiä mukanaan lyhtyjä sekä tasku- ja otsalamppuja.

– Silloin ajattelin, että Jumala on olemassa, Pitkänen kertoo.

Tarina on yksi Uskotoivorakkaus.fi-sivustolle kootuista kirkkostooreista, joita on syksyn mittaan kerätty Bongaa messu -kirkkokierroksen yhteydessä. Kierroksen tavoitteena on ollut tutustuttaa kävijöitä Helsingin eri seurakuntien jumalanpalvelus-elämään.

Oman tarinansa on voinut kertoa lisäksi kirkkostoorien omilla sivuilla sekä Twitterissä ja Instagramissa tunnuksella #kirkkostoorit.

Seurakuntayhtymän verkkopappi Markus Kartano kertoo, että tätä ennen kirkkomuistoja ei ole kerätty talteen. Keräämisellä on tärkeä kulttuurihistoriallinen merkitys.

– Ihmisillä on paljon tarinoita siitä, miten kirkkotila on koettu ja minkälaisiin elämänvaiheisiin kirkot ovat liittyneet. Se on muistitietoa, joka on hyvä välittää tuleville sukupolville. Tarinat katoavat, jos niitä ei kirjata ylös, Kartano huomauttaa.

Tähän mennessä ahkerin tarinoitsija on ollut Tuomiokirkon pääsuntio Petri Oittinen. Yli kolmikymmenvuotisen uran tehnyt Oittinen on jättänyt yhteensä viisi kirkkostooria, joissa muistellaan muun muassa Kekkosen hautajaisia ja Eero Huovisen viimeistä messua piispana.

Toisinaan suntio on joutunut käännyttämään tulijoita pois täyteen pakatun Tuomiokirkon ovelta. Kirkko täyttyi äärimmilleen vuoden 2005 loppiaissunnuntaina, jolloin siellä muistettiin kaksi viikkoa aikaisemmin sattuneen tsunamin uhreja, ja silloin Oittinen joutui lopulta työntämään viimeisiä tulijoita ulos.

– Se oli hyvin mieleenpainuva tilaisuus kaikkiaan, mutta juuri tämä, että piti työntää fyysisesti ihmisiä ulos kirkosta, tuntui pahalta ja vähän oudolta, Oittinen muistelee.

Kirkkostooreissa kerrotaan lisäksi muun muassa siitä, miten Pakilan kirkosta tuli Hyvän Paimenen kirkko, ja mitä tapahtui, kun Pitäjänmäen seurakunnan joulubändi meni soittamaan yksinäiselle suutarille. Meilahden seurakunnan diakoni Lauri Anttila muistelee, miltä kirkko tuntui 7-vuotiaana.

Opiskelija Ari-Pekka Miettisen kuvaamalta videolta selviää, minkälaista on kiivetä Kallion kirkon tornin huipulle ensin kapeita kierreportaita, sitten natisevia puuportaita ja lopulta tornin halkaisevia ritiläportaita, joista näkee läpi.

– Pitää hetki hengähtää, on tämä ollut sen verran hurja kokemus, Miettinen sanoo huipulla kameralle taustallaan sumuinen Helsinki.

Markus Kartano kertoo, että kirkkostoorien kerääminen jatkuu edelleen.

– Keräämme tarinoita aktiivisesti itse, mutta lisäksi kannustamme ihmisiä lähettämään niitä omatoimisesti, Kartano sanoo.

Tarinoiden muoto on vapaa. Kirkkostoorin voi esimerkiksi puhua tallenteelle, kuvata videolle tai kirjoittaa tekstiksi.

Ensi keväänä aiotaan järjestää myös erillisiä tilaisuuksia, joissa oman tarinansa voi käydä videoimassa tai äänittämässä. Jo nyt tallennustilaisuus järjestetään sellaista pyytäville.

Myös Bongaa messu -kierros saa keväällä jatkoa. Silloin tutustutaan erityismessuihin.

Jo julkaistuihin kirkkostooreihin voi tutustua osoitteessa: http://uskotoivorakkaus.fi/kirkkostoorit

Seuraava Bongaa messu on 30.11. Paavalinkirkossa. Lisätietoa osoitteessa helsinginseurakunnat.fi/messut/bongaamessu.

Kirkkostoorin voi lähettää myös postitse osoitteeseen Yhteinen seurakuntatyö, Kolmas linja 22b, 00530 Helsinki tai sähköpostitse markus.kartano@evl.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.