null Kirkkovuosi kertaa Jeesuksen elämän

Kirkkovuosi kertaa Jeesuksen elämän

Kirkkovuosi alkaa ensimmäisestä adventista ensi sunnuntaina. Sen kalenterivuodesta poikkeava alku juontuu siitä, että joulupäivä on 25. joulukuuta. Keskiajalla syntyi käytäntö valmistautua jouluun paastoamalla, ja itse juhlan katsottiin alkavan paastosta. Kun joulua edeltää neljän viikon adventtipaasto, kirkkovuosi alkaa joulu-marraskuun taitteesta. 

Kirkkovuosi on ollut nykyisellä paikallaan jo 1500-luvulta. 

Joulu on Jeesuksen syntymäjuhlana kirkkovuoden luonteva alku. Tosin joulupaasto on nykyisin korvautunut pikkujoulukaudella, joka alkaa jo ennen adventtia. Ainoa muistuma paastosta lienee kauppojen kylmäaltaisiin ilmestyvä lipeäkala, joka on perinteistä paastoruokaa.

Kirkkovuosi on syntynyt monien eri juhlien pohjalta. Vähitellen niistä kehkeytyi vuoden kiertoon pujottautunut juhlien helminauha. Se kertaa Jeesuksen elämän tärkeimmät vaiheet ja opetukset yhden kalenterivuoden aikana.

Kirkkovuosi kulkee omaa tahtiaan tavallisen vuodenkierron lomassa. Vaikka monien juhlapyhien merkitys on haalistunut ihmisten mielissä, kirkkovuosi erottuu silti kalenterivuoden kulussa. Jollei kirkkovuoden juhlia olisi, Suomessa elettäisiin tasaista "viisi päivää työtä, kaksi vapaata" -viikkoa ympäri vuoden. Vain vappu ja itsenäisyyspäivä rikkoisivat tasaisen viikkorytmin.

Lue koko juttu näköislehdestä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.