null Kirkoissa soi suvenakin suloisesti

Helsingin tuomiokirkon maineikas poikakuoro Cantores Minores on yksi niistä musiikkityömuodoista, joita kirkossa tuetaan. Cantores Minores on myös esiintynyt tänä vuonna sekä Helsingissä Urkukesässä että Espoon Urkuyö ja aariassa.

Helsingin tuomiokirkon maineikas poikakuoro Cantores Minores on yksi niistä musiikkityömuodoista, joita kirkossa tuetaan. Cantores Minores on myös esiintynyt tänä vuonna sekä Helsingissä Urkukesässä että Espoon Urkuyö ja aariassa.

Hyvä elämä

Kirkoissa soi suvenakin suloisesti

Kirkoissa soivat lukuisat konsertit läpi kesänkin. Pääkaupunkiseudulla on käynnistynyt useita konserttisarjoja kirkoissa.

Urkukesä ja Metrolla musiikkiin -konserttisarja pyörivät jo täysillä Helsingin kirkoissa. Urkuyö ja aaria -konsertit valloittavat puolestaan Espoon tuomiokirkon ja barokkimusiikkiin keskittyvä BRQ Vantaa-festivaalinkin konserteista suurin osa soitetaan elokuun alussa Pyhän Laurin kirkossa ja kappelissa.

Konsertteja järjestetään paljon kirkoissa siksi, että niissä on hyvä akustiikka ja kirkkojen sijainti on yleensä keskeinen. Myös paikkakunnilla, joissa ei konserttitaloa ole, on kuitenkin kirkko. Lisäksi pääkaupunkiseudulla suhteellisen edulliset tilavuokrat houkuttelevat konsertinjärjestäjiä kirkkoihin.

Keskustakirkon suosittuja konserttipaikkoja

Seurakunnat eivät yleensäkään tilavuokrissa kisko. Tilavuokrat vaihtelevat seurakunnittain, paikkakunnittain ja kirkoittainkin. Esimerkiksi keskustassa Helsingin tuomiokirkon saa kaupalliseen konserttiin vuokrattua noin 2500 eurolla. Edullisin Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kirkoista on Suomenlinna, jota vuokrataan noin 700 eurolla.

Perusvuokran lisäksi konsertin järjestäjälle tulee maksettavaksi ylläpito- ja palvelukuluja siltä ajalta, kun kirkko on varattuna. Yksittäistapauksissa tilavuokran huojentamista voidaan harkita, esimerkiksi ilmaiskonserteissa tai hyväntekeväisyyskonserteissa.

– Suomenlinna on loistava konserttipaikka, ja meillä edullisin. Sitä soisi käytettävän enemmänkin konsertteihin, kertoo seurakuntasihteeri Yvonne King  Tuomiokirkkoseurakunnasta. Suomenlinnan kirkossa soi muun muassa Viapori Jazzin konsertteja elokuun lopulla.

Pyhän Laurin kappelissa järjestetään BRQ Vantaa-festivaalin konsertteja jo kolmatta kertaa.  Vantaan Pyhän Laurin keskiaikaisen kirkkoa on luonnehdittu tunnelmaltaan ja akustiikaltaan ainutlaatuiseksi.

– Mutta haluaisin muistuttaa, että uusi kappeli on omalla tavallaan yhtä merkittävä: Arkkitehtuuri luo ihmeellistä rauhaa jo paikkaa lähestyttäessä, ja hieno akustiikka sopii erityisen hyvin hiljaisen musiikin esittämiseen. En muista, että missään muualla olisin kuullut klavikordin tai luutun soivan yhtä herkästi kuin siellä, on BRQ Vantaan taiteellinen johtaja Markku Luolajan-Mikkola hehkuttanut kappelia konserttipaikkana.

Seurakuntien musiikkityö tavoittaa laajasti

Vaikka ei puhuttaisi konserteista, niin seurakuntien musiikkitoiminta on kokonaisuutena erittäin monipuolista ja laajaa. Konserttien ja festivaalien lisäksi ihmiset käyvät kirkoissa laulamassa yhteislaulutilaisuuksissa vaikkapa Kauneimpia joululauluja tai Suvivirttä.

Kirkoissa järjestetään erilaisia musiikkiaiheisia luento-, keskustelu- tai koulutustilaisuuksia, musiikkimessuja, musiikillisia erityismessuja ja paljon muita musiikkitilaisuuksia. Seurakunnissa harrastetaan myös musiikkiliikuntaa, tanssia ja karaokea.

Lisäksi muskari-, kuoro-, soitinryhmä- ja muun musiikkitoiminnan määrä eri-ikäisille on runsasta. Helsingissä on myös musiikkiin liittyvää seurakuntien vapaaehtoistoimintaa kuten Musiikkia sairaalaan, jossa vapaaehtoiset muusikot käyvät soittamassa sairaaloissa potilaille.

– Musiikki on tärkeää potilaille siksi, että kunnon ja muistinkin huonontuessa, musiikki on usein se asia, joka kaikkein viimeisimmäksi tavoittaa ihmiset. Musiikkiin ja musiikin kokemiseen liittyy usein hyviä muistoja ja tunnelmia, jotka sitten tuovat väriä ja sisältöä elämään niinäkin aikoina, kun elämän puitteet ovat vaatimattomat, kiteyttää sairaalapastori Merja Hållfast toiminnan perustan.

Uusi sivusto kokoaa Helsingin seurakuntien musiikit

Seurakuntien musiikkitoiminnan laajuuden vuoksi, Helsingin seurakunnat avasivat nettiin uudet musiikkisivut, jotka löytyvät osoitteesta www.musiikkiakirkoissa.fi. Sivusto on tarkoitettu esittelemään Helsingin seurakunnissa tapahtuvaa musiikkitoimintaa kokonaisuudessaan. Sivustolta löytyvät kätevästi myös Helsingin kirkkokonsertit.

– Seurakuntien musiikkityö tavoittaa valtavan paljon ihmisiä. Suomalaiset ovat mitä ilmeisimmin musikaalista kansaa, koska jokaisessa seurakunnassa on kuoroja, yhdestä jopa kymmeneen. Kanttorit tekevät valtavan hyvää työtä pyörittäessään tämän mittakaavan musiikkitoimintaa, joka on useimmiten osanottajille ilmaista tai vähintäänkin hyvin edullista, kertoo tapahtumakoordinaattori ja yksi musiikkisivuston tekijöistä Kristiina Vähäkangas Helsingin seurakunnista.

Vähäkankaan mukaan seurakuntien musiikkiryhmät tavoittavat ihmisiä aina vauvamuskareista seniorikuoroihin asti, ja myös kirkolle haasteellisin ryhmä, nuoret aikuiset, ovat musiikkityössä hyvin edustettuina.

Myös seurakuntien järjestämä muu musiikkitoiminta löytyy sivuston kautta. Eri ryhmät on linkitetty kyseisten seurakuntien ja ryhmien omille sivuille.

– Sivut tehtiin, jotta tieto ryhmien toiminnasta kantautuisi yhä laajemmalle ja oman ryhmän löytäminen valtavasta tarjonnasta olisi ehkä vähän helpompaa. Musiikkiryhmissä kirkon kynnys on matalalla ja mukaan tuleminen on helppoa.

Musiikkisivut kasvavat ajan myötä, ja sivuston kehittäminen on vasta alkuvaiheessa. Sivuille on tulossa vielä kesäkuun kuluessa muun muassa täydennyssivu, johon on kerätty perustietoa kirkkomusiikista.

Soitto soi kirkoissa läpi kesän

Helsingin Urkukesä on pääasiassa urku- ja muuhun klassiseen musiikkiin keskittyvä Suomen laajin musiikkifestivaali yli 100 konsertillaan. Ohjelmassa on myös runsaasti vokaalimusiikkia.

Kesäkuun alusta elokuun loppuun kestävän Urkukesän konsertteja on kuunneltu jo 14 kesää. Festivaalin järjestäjät, Helsingin tuomiokirkkoseurakunta, Kallion seurakunta ja Johannes församling voivatkin ylpeillä kirkkojensa kansainvälistä tasoa olevasta urkukannasta. Urkukesän ohjelmisto ja kiinnostavat taiteilijat houkuttelevat festivaalille vuosittain yli 10 000 kävijää.

Kaikkiin Urkukesän konsertteihin on vapaa pääsy. Tämän mahdollistaa Helsingin seurakuntayhtymän ja Helsingin kaupungin tuki tapahtumalle. Iltakonserttien ohjelma maksaa seitsemän euroa, ja jos haluaa tukea kulttuuritapahtumaa: 40 euroa maksavalla ohjelmapassilla saa käsiohjelman kaikkiin Urkukesän konsertteihin. Urkukesän konsertteihin voi tutustua netissä: http://www.urkukesa.fi/

Metrolla musiikkiin -konsertteja kuullaan puolestaan tiistaisin kello 19 Itä-Helsingin metroradanvarren kirkoissa. Tämän vuoden tarjonnassa on niin kansanmusiikkia, lied-musiikkia, soulia, jousikvartettia kuin urku-harmonikkaduokin. Katso tarkemmat tiedot festivaalin omalta sivulta www.metrollamusiikkiin.fi. Metrolla musiikkiin -sarjan järjestävät Vartiokylän, Matteuksen, Herttoniemen, Mikaelin sekä Vuosaaren seurakunnat.

Vantaalla Pyhän Laurin kirkossa voi nauttia päivämusiikeista 16.7. saakka torstaisin kello 12. Konserteissa on luvassa musiikkia Siionin virsistä ja Sibeliuksesta amerikkalaisiin ikivihreisiin ja kelttiläiseen kansanmusiikkiin. Vapaa pääsy, ohjelma 5 euroa.

BRQ Vantaa –festivaali soi Vantaan Pyhän Laurin kirkossa ja kappelissa elokuun alussa. http://www.brq.fi/

Urkuyö ja aaria on soinut Espoon tuomiokirkon kesäöissä jo 30 vuotta. Kesän aikana joka torstai 4.6.–27.8.2015 Espoon tuomiokirkossa pidettävissä konserteissa kuullaan juhlavuosiaan viettäviä säveltäjämestareita, korkeatasoista laulutaidetta, urkuja niin soolona kuin useissa kokoonpanoissa sekä hengellisiä säveliä ja virsiä kansanmusiikin tyyliin ja tango-orkesterin tulkitsemana. Juhlavuotenaan festivaali haluaa nostaa esiin musiikin merkityksen ihmisen hyvinvoinnille. http://urkuyofestival.fi/

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Metrolla musiikkiin -kesäkonsertit siirtyvät vuoteen 2021

Ajankohtaista Ajankohtaista

Itähelsinkiläinen konserttisarja olisi viettänyt kesällä 20-vuotisjuhliaan.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.