null Kirkollisia vaaleja avataan Facebookin avulla

Kirkollisia vaaleja avataan Facebookin avulla

Ensi helmikuussa järjestettävien kirkolliskokous- ja hiippakuntavaltuustovaaleihin pyritään saamaan läpinäkyvyyttä sosiaalisen median avulla. Facebookiin on ilmestynyt vaalisivut Espoon ja Helsingin hiippakunnille.

Espoon sivut on perustanut kansalaisaktiivisuuden pohjalta Essen työkierrossa oleva toimittaja Ulla LötjönenHelsingin sivujen takana on Helsingin seurakuntayhtymän verkkopappi Markus Kartano.
Näiden lisäksi kaksi valitsijayhdistystä on pannut pystyyn ”Kevään kirkko – Kirkolliskokousvaalit 2012 Espoon hiippakunnassa” -nimisen sivuston. 
”Pyrimme siihen, että kirkolliskokousehdokkaat ja heidän valitsijayhdistyksensä kertoisivat sivustollamme avoimesti vaaliohjelmistaan ja tavoitteistaan”, kertoo yksi sivuston perustajista, Helsingin yliopiston eksegetiikan dosentti Kari 
Latvus.
”Aiemmin ohjelmat on pidetty piilossa tai ne ovat puuttuneet kokonaan. Tämä tekee erityisesti maallikkoedustajien vaalin läpinäkymättömäksi, jolloin seurakuntien luottamushenkilöiden on vaikea tietää, kelle antaa äänensä.” 
Paitsi Facebook-sivusto, ”Kevään kirkko” on myös valitsijayhdistys, joka toivottaa tervetulleeksi kaikki avointa kirkkoa kannattavat maallikot ja papit Espoon hiippakunnassa.
Kirkolliskokous on kirkon korkein päättävä elin, jonka toimikausi on neljä vuotta. Edustajia valitaan 96, joista 32 on pappeja ja 64 maallikoita. Espoon hiippakunnasta valitaan 6 maallikkoa ja 4 pappia.
Espoon hiippakuntavaltuuston valitaan 14 maallikkoa ja 7 pappia. Hiippakuntavaltuusto käsittelee muun muassa jäsentensä ja seurakuntien lähettämiä aloitteita ja voi itsekin tehdä aloitteita kirkolliskokoukselle. 
Vaalissa hiippakunnan papit ovat äänioikeutettuja. Maallikkoedustajien vaalissa äänestää saavat seurakuntaneuvostojen ja yhteisen kirkkovaltuuston jäsenet.
Ehdokasasettelu päättyy 15.12.
”Jos haluamme, että seurakuntalaiset ottavat vahvasti osaa vaaleihin, avoin keskustelu on ainoa tie”, Latvus sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.