Kirkon arvoillassa 28.4. pureudutaan EU:n arvoihin
Euro johtotähtenä? Patsas on EU-parlamentin edessä Brysselissä. Kuva: Virginia Mayo/AP/Lehtikuva

Euro johtotähtenä? Patsas on EU-parlamentin edessä Brysselissä. Kuva: Virginia Mayo/AP/Lehtikuva

Kirkon arvoillassa 28.4. pureudutaan EU:n arvoihin

Kirkko haastaa toukokuun EU-vaalien alla parlamenttiehdokkaita keskusteluun Euroopan unioniin liittyvistä arvokysymyksistä.

Kirkon arvoillan paneeliin maanantai-iltana 28.4. osallistuvat ehdokkaat Tarja Cronberg (vihr.), Sari Essayah (kd.), Liisa Jaakonsaari (sd.), Anneli Jäätteenmäki (kesk.), Merja Kyllönen (vas.), Sirpa Pietikäinen (kok.), Nils Torvalds (r.) ja Sampo Terho (ps.).

Tilaisuuden avaa Espoon piispa Tapio Luoma, ja juontajana on toimittaja Jussi-Pekka Rantanen.

Kirkkohallituksen tuoreiden EU-vaaliteesien mukaan kirkon tavoitteena on vastuullisempi, oikeudenmukaisempi, demokraattisempi, avoimempi, ihmisläheisempi ja ympäristöystävällisempi EU. Teesit korostavat kaikkien ihmisten yhtäläistä arvoa.

”EU ei ole olemassa talouskasvua ja globaalia kilpailukykyä varten, vaan täällä elävien ihmisten hyvää elämää varten. Talouskasvun ja kilpailukyvyn vahvistaminen ovat vain välineitä yhteisen hyvän edistämiseksi. Eurooppalaisen yhteisön tilaa ei talouskriisin keskelläkään tule arvioida vain kilpailukyvyn tai talouskasvun mittarein, vaan sillä perusteella, miten voivat kaikkein heikoimmassa asemassa olevat Euroopassa. Tämänhetkinen tilanne on huolestuttava”, teeseissä sanotaan.

Kirkko ottaa esiin muun muassa ilmastonmuutoksen ja uuden yhteisen, eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän. ”Jokainen ihminen on Jumalan kuva. Jokaisen maahanmuuttajan, turvapaikanhakijan, pakolaisen ja EU:n alueella laittomasti oleskelevan ihmisarvoa sekä ihmis- ja perusoikeuksia on kunnioitettava”, teeseissä vaaditaan.

Euroopan unioni on sitoutumaton uskontojen suhteen. Kirkoilla ja muilla uskontokunnilla on kuitenkin merkittävä rooli eurooppalaisessa elämässä. Lissabonin sopimuksen mukaan EU sitoutuu läpinäkyvään ja säännölliseen vuoropuheluun kirkkojen ja uskontokuntien kanssa.

Viime EU-vaaleissa Suomen äänestysprosentti oli 40,3 ja koko EU:n alueella 43 prosenttia.

Kirkon EU-arvoilta Helsingin Tuomiokirkon kryptassa, Kirkkokatu 18, maanantaina 28. 4. kello 18 alkaen. Kahvia on tarjolla kello 17 alkaen. Suoraa videolähetystä arvoillasta voi seurata kirkon verkkosivuilta evl.fi ja suorana lähetyksenä Radio Dein kautta.
Yleisö, katsojat ja kuuntelijat voivat osallistua illan keskusteluun Twitterissä, jossa käytetään hashtagia #arvoilta.

Jaa tämä artikkeli: