Kirkon hyvät jäsenet

Kirkon hyvät jäsenet

Vuodenvaihteessa käydään perinteiseen tapaan numeroleikkiä siitä, kuinka paljon kirkosta väkeä eroaa ja kuinka paljon siihen liittyy. Eroajia on enemmän kuin liittyjiä. Huomattava virta ihmisiä käy kuitenkin myös takaisin kirkon suuntaan. Mielikuva siitä, että koko kansa olisi jättämässä kirkon, on harhainen.

Pitkin vuotta vapaa-ajattelijat syytävät tiedotteitaan, joiden mukaan niin ja niin moni on taas jättänyt kirkon ja kirkko on taas menettänyt paljon rahaa. Monet viestimet julkaisevat tiedotteet kyseenalaistamatta niiden sisältöä ja tarkoitusta. Aina, kun näitä julkaistaan, kiihtyy kirkosta eroaminen. Syntyy itseään ruokkiva aalto.

Propagandassaan vapaa-ajattelijat yksinkertaistavat asioita ja saavat pinnallistuneessa tiedonvälityksessä sanomansa helposti läpi. He muun muassa hehkuttavat epämääräisyyksiä kirkon taloudesta. Suosittu väittämä on esimerkiksi, että suurin osa kirkon rahoista menee työntekijöiden palkkaukseen eikä ihmisten auttamiseen.

Tämä on puolitotuus. Toki kirkon työ on työvoimavaltaista ja yli puolet menoista kuluu henkilöstöön. Toinen puoli totuudesta on se, että heidät valtaosin palkataan juuri auttamaan ihmisiä. Haluavatko suomalaiset, ettei vainajia saateta haudan lepoon pieteetillä, että pappi ei siunaa, kanttori soita, suntio saata hautaan eivätkä työntekijät pidä hautausmaata kauniina? Tai että diakoniatyöntekijät lakkaavat käymästä sairaiden ja vanhusten luona ja lopettavat ihmisten avustamisen ruokakupongeilla ja kriisiavulla? Haluavatko he, että sairaalapapit eivät ole lohduttamassa ja tukemassa sairaita, kuolevia ja heidän omaisiaan? Tai että rippileirit, kerhot ja partiot jäävät pitämättä? Tai haluavatko he, että kirkot rapistuvat ja jäävät siivoamatta?

Suurin osa suomalaisista ei myöskään halua, että elämämme ja ympäristömme riisutaan kristillisestä kulttuuriperinnöstä ja sanomasta. He haluavat, että joululaulut kaikuvat kirkoissa, kodeissa, kouluissa ja radiossa. Että sanoma Jumalan armollisuudesta ja lähimmäisenrakkaudesta elää tulevillekin polville.

Suurin osa suomalaisista, kolme neljästä, arvostaa kirkkoa ja tukee sen työtä omalla jäsenyydellään. Hyvät kirkon jäsenet, kaunis kiitos siitä. Monet kirkon työntekijät tuntevat ahdistusta kielteisen mediarummutuksen keskellä. He ansaitsisivat paljon enemmän kannustusta ja myönteistä huomiota.

Seppo Simola, päätoimittaja
seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli: