null Kirkon illan panelistit: Riidellään avoimemmin!

Tuomiokirkossa keskusteltiin kirkon tulevaisuudesta metropolissa.

Tuomiokirkossa keskusteltiin kirkon tulevaisuudesta metropolissa.

Kirkon illan panelistit: Riidellään avoimemmin!

Metropolialue on moniääninen ja niin kirkonkin pitäisi olla, pohtivat kirkon tulevaisuutta käsitelleen paneelin osallistujat.

Teksti Tuija Pyhäranta
Kuva Harri Hemmilä

Kirkon jäsenmäärä on pääkaupunkiseudulla laskussa, eikä kehityksen pysähtyminen vaikuta todennäköiseltä. Kun koko Suomessa kirkkoon kuuluu 75,2 prosenttia väestöstä, Helsingissä vastaava luku on 57,9 prosenttia.

Ratkaisua kirkon tulevaisuuteen metropolialueella etsittiin keskiviikkoiltana Tuomiokirkkoseurakunnan ja Kirkonrakentajien foorumin järjestämässä paneelikeskustelussa.

Kirkonrakentajien foorumin varapuheenjohtaja Terhi Jormakka siteerasi Kirkon tutkimuskeskuksen tilastoja, joiden mukaan noin neljä viidestä eroajasta ei koe kirkon sanomaa omakseen ja yksi viidestä eroaa, koska on pettynyt kirkkoon.

Liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkunen totesi, että jos jäsenten arvomaailma ei vastaa kirkon arvomaailmaa, on se kirkolle hankala kysymys ratkaistavaksi.

– Esimerkiksi suhtautuminen homoliittoihin ja naisen asemaan ovat monille, myös minulle, vaikeita kysymyksiä, hän sanoi.

Virkkunen kuitenkin huomautti, etteivät nämä kysymykset ratkaise hänen suhdettaan kirkkoon, sillä politiikassa toimiminen totuttaa sietämään erilaisia näkemyksiä.


Rohkeampaa ja kunnioittavaa erimielisyyttä myös kirkon sisälle toivoi moni illan osallistujista.

Terhi Jormakka sanoi, ettei yli neljän miljoonan jäsenen kirkossa ole mahdollista tai edes toivottavaa saavuttaa yksimielisyyttä kaikissa kysymyksissä.

Helsingin sanomien entinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen toivoi myös kirkon johdolta avoimempaa erimielisyyttä. Hän ehdotti yhtenä vaihtoehtona henkilöseurakuntia, joissa seurakunta ei enää määräytyisi automaattisesti kotiosoitteen perusteella.

Kirkonrakentajien puheenjohtaja, piispa Tapio Luoma sanoi, ettei kirkossa ole koskaan ollut yksimielisyyden aikaa.

– Mistä nousee se ihanne, että kirkon pitäisi olla riidaton? Tällaista kirkkoa ei ole koskaan ollut olemassa, tai jos onkin, niin se riidattomuus on ollut silloin hyvin väkivaltaista.

Luoman mukaan kirkon yhteys ei tarkoita riidattomuutta, vaan kykyä kunnioittaa muita erimielisyyksistä huolimatta.
 

Panelistit toivoivat toisaalta, että kirkon jäsenistö löytäisi erimielisyyksistä huolimatta pienimmän yhteisen nimittäjänsä.

– Ehkä se on kuitenkin se arvopohja, jonka pitäisi meitä yhdistää. Jos usko, toivo ja rakkaus ohjaisivat keskustelua, voitaisiin päästä hyvään lopputulokseen, Terhi Jormakka sanoi.

Muusikko ja teologian ylioppilas Kari Peitsamo kertoi suunnitelleensa kitaristilegenda Jukka Tolosen kanssa konsertti-iltaa Helsingin Tavastialle otsikolla Jeesus valloittaa Tavastian. Hän käytti tilaisuutta hyväkseen ja kutsui paneelissa mukana olleen muusikko Petri Laaksosen mukaan toteuttamaan konserttia.

– Kirkon kannattaisi pitää yksi sana mielessään ja johtotähtenään ja se on Jeesus, Peitsamo totesi ja sai yleisöltä spontaanit aplodit.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.