null Kirkon kahvilaan kehtaa hipsterikin mennä

Kirkon kahvilaan kehtaa hipsterikin mennä

Mukava sisustus, seuraa ja makoisaa nautittavaa. Nämä löytyvät sekä Alppilan kirkon kahvilasta että Etelä-Haagassa sijaitsevasta Cafe Torpétista.

https://www.youtube.com/watch?v=Wkgaf9LcYP8&feature=youtu.be

 

Kahvila on ollut oleellinen osa Alppilan kirkon toiminnanjohtajan Kari Latvuksen työmaisemaa tammikuun alusta saakka. Alppilan kirkon brunssi oli lanseerattu jo aiemmin ja saavuttanut suuren suosion. Kahvilatoiminnan toi Alppilaan alunperin Teemu Laajasalo Agricolan kirkosta ja se pyöri pienimuotoisesti Latvuksen tarttuessa toimeen.

Kaikki, mitä Alppilan kirkon kahvilan tiskissä on tarjolla, on paikan päällä alusta loppuun itse tehtyä – myös leivät ja leivonnaiset.  Kokki Manuel Alvarez Sanchez taiteilee vitriiniin myös käsintehdyt, Suomen ensimmäiset kirkkosuklaat. Hänen vastuullaan ovat lauantaibrunssit, jotka keskimäärin vetävät noin 40 kävijää, mutta vappuna houkuttelevat syömään kahteen kattaukseen jopa 70 henkeä kumpaiseenkin.

Brunssin vetonaulana on järjestetty lastenhoito ja se tavoittaakin messua enemmän nuoria lapsiperheitä. Kokoontumisissa on omat osallistujansa, mutta on myös heitä, jotka käyvät kummassakin.

Alppilan kirkossa on vilinää aamusta iltaan. Lounaskahvilassa tapaavat niin vauvaperheet, kuorolaiset kuin sattumalta sisään piipahtavat.

Yllättäviä kohtaamisia

Latvus on kokenut kahvilassa monenlaisia, yllättäviäkin kohtaamisia. Ihmiset jakavat isojakin asioita elämästään, purkavat sydäntään ja sielunahdistustaan.

”Niin paljon kohtaa ihmisiä, kuin täällä vain on aikaa olla. Sen mahdollistaa se, että paikka on auki, he näkevät, että täällä tapahtuu jotakin ja he päättävät pistäytyä sisään. Vaikka kesken brunssin voi joku tulla sanomaan, että haluaa jutella. Sitten puhumme sillä aikaa kun tarjoilut pyörivät."

Alppilan kirkko myös työllistää. Latvuksen mukaan nyt ihmiset ovat jo itse alkaneet ottaa yhteyttä ja kysyä, voivatko tulla työkokeiluun.

”Otamme tänne ihmisiä työkokeiluun ja kuntouttavaan työhön sekä yhdyskuntapalvelua tekemään."

Monelle työttömänä olleelle Latvuksen kokemuksen mukaan jo se, että hänelle tarjotaan yhteisö ja mahdollisuus kuulua porukkaan on erittäin tärkeä asia.

”Täällä hän on yksi osa Alppilan kirkon jengiä, joka tekee fillareita tai pitää kahvilaa.”

 

Sarlotta Siimeslahden mukaan kahvilatyössä parasta on erilaisten ihmisten kohtaaminen.

Mielenkiintoisia asiakkaita

Sarlotta Siimeslahti on Alppilan kirkolla työkokeilussa. Alppilan seurakunta on hänelle tuttu, sillä hän on ehtinyt toimia nuorisoaktiivina jo 10 vuotta. Nyt hän tutustuu kirkon asiakastyöhön ja näkee seurakunnasta jälleen uuden puolen.

Sarlotan kohtaamat Alppilan kirkon kahvilan asiakkaat tulevat monenlaisilta elämänpoluilta.

”Ehkä mielenkiintoisin asiakkaani on 40 vuotta kirkolla työtä tehnyt eläkeläisrouva, jolle kahvila on kuin olohuone. On todella ihanaa jutella hänen ja hänen ystävättäriensä kanssa ja kuunnella, millainen Alppilan kirkko ja seurakunta ovat olleet ammoisina aikoina ja miten ne ovat muuttuneet vuosien saatossa.”
 

Cafe Torpetin sohvat kutsuvat luokseen niin lapsiperheitä, opiskelijoita kuin satunnaisia ohikulkijoitakin. Kieli vaihtelee pöydästä pöytään ja kahviossa voikin asioida niin suomeksi kuin ruotsiksikin.

Café Torpet on ikkuna seurakuntaan

Etelä-Haagasta löytyvä Café Torpet on osa Petrus församlingenin toimintaa. Lapsiystävällinen kahvila toimii nyt tapaamispaikkana sekä heille, jotka jo ovat mukana seurakunnan toiminnassa, että niille, joille se ei vielä ole tuttua.

Kahvilan lapsiasiakkaat on huomioitu monin tavoin ja heidän viihtyvyytensä on kahvilanpitäjille tärkeä asia. Café Torpetissa on leikkinurkkaus, jota lapset rakastavat, hoitopöytä ja pikkusuihin sopivia tarjottavia. Äidit lapsineen ovatkin suurin asiakasryhmä, mutta kävijäkunnassa näkyy myös läheisten oppilaitosten opiskelijoita. Lähistöllä asuvat eläkeläiset ovat hekin alkaneet käydä kahvilassa.

”Tämä on myös seurakunnille uusi tapa pohtia sitä, miten voimme olla olemassa paikalliselle väestölle, ihmisille jotka asuvat tässä ympärillä sekä sitä, mitä he tarvitsevat ja miten voimme heitä palvella. Petrus Församlingenissa kahvila syntyi tarpeesta saada kohtauspaikka. Haluamme oppia tuntemaan lähialueen asukkaita. Täällä tapaamme ihmisiä ja täällä voimme kertoa seurakunnan toiminnasta,” kahvilan vetäjä Cecilia Wester toteaa.

Keskiviikkoisin kahvilassa kokoontuu rukousryhmä ja siellä järjestetään muun muassa Alfa-kursseja. Torstaisin kahvilassa on paikalla diakoni, jonka kanssa voi halutessaan – ilman ajanvarausta – jutella. Tuolloin on myös tarjolla ilmaista leipää.

”Tämä on tärkeä osa meidän identiteettiämme – emme ole pelkkä kahvila, vaan myös diakoninen toimija. Kahvilassa mainostetaan ja tiedotetaan seurakunnan tapahtumista ja työntekijät käyvät täällä juttelemassa. Mielestäni on tärkeää, että ihmiset tietävät tämän olevan osa seurakunnan työtä”, Wester sanoo.

 

Tämä on kaikkien yhteinen kahvila – teemme tätä yhdessä.”


Se, että kahvilassa saa palvelua ruotsin kielellä ja kuulee ruotsin kieltä, on niin asiakkaille kuin kahvilan pitäjille tärkeä seikka.

”Se on tärkeämpää kuin olisin voinut edes aavistaa. Täällä voi harjoitella sekä ruotsin puhumista että sen kuuntelemista. Me palvelemme toki molemmilla kielillä.”

Cafe Torpétin toimintaa kehitetään jatkuvasti. Viikonloppuaukioloa on Cafe Torpetilta kyselty Westerin mukaan innokkaasti. Ehkä tulevaisuudessa on tarjolla myös aamiaista ja brunssia, kunhan aika ja resurssit saadaan kohdilleen. Myös Alppilan kirkon kahvilassa on remontoinnin myötä luvassa tammikuussa "grand opening". Silloin kahvilan käyttäjien ihasteltavana on tuoreutettu sisustus uusine pöytineen ja tuoleineen.  

”Seurakunnalta olemme saaneet toiminnasta positiivista palautetta. Tähän halutaan panostaa ja seurakunta tukee vahvasti. Olemme saaneet seurakuntalaisilta ja vapaaehtoisilta valtavasti apua erilaisissa järjestelyissä, olen siitä hyvin kiitollinen. Tämä on kaikkien yhteinen kahvila – teemme tätä yhdessä”, Wester sanoo.

Kahvilat Facebookissa:
Alppilan kirkko ja Café Torpet

Café Torpet
Kauppalantie 48, Etelä-Haaga

Alppilan kirkon kahvila
Kotkankatu 2, Alppila

Lue myös: Brunssi avaa kirkon ovet

Jaa tämä artikkeli: