null Kirkon rahat

Kirkon rahat

Kirkon paljon puhuttu rikkaus ja suuret rahat pyörivät etupäässä seurakuntatalouksissa. Saman kunnan alueella olevat seurakunnat toimivat yhtenä taloutena, seurakuntayhtymänä.

Helsingin seurakuntayhtymän vuotuiset tulot ja menot ovat runsaan 110 miljoonan euron suuruiset. Se vastaa noin 20 000 asukkaan kunnan, esimerkiksi Mäntsälän, taloutta. Jos yhtymä olisi yritys, puhuttaisiin liikevaihdosta, joka mahtuisi nipin napin 400 Suomen suurimman yrityksen joukkoon. Tuloista karkeasti ottaen 80 prosenttia tulee veroista, kymmenen prosenttia toimintatuloista ja toinen kymmenen prosenttia sijoitustuotoista.

 

Seurakuntatalouksien lisäksi rahaa liikkuu kirkon keskusrahastossa, joka huolehtii kirkon yhteisistä tehtävistä. Tärkein näistä on kirkon henkilöstön eläkkeistä huolehtiminen. Keskusrahasto saa tulonsa pääosin seurakuntatalouksilta tulevista maksuista.

Kaikkien seurakuntien ja kokonaiskirkon yhteenlaskettu talous on noin kymmenkertainen Helsinkiin verrattuna, jonkin verran yli 1 000 miljoonaa euroa. Kuntapuolella oltaisiin osapuilleen 200 000 asukkaan kaupungin, esimerkiksi Vantaan, kokoisessa taloudessa. Yrityksenä kirkon liikevaihto sijoittuisi johonkin 50–60 suurimman tienoille. Kirkossa on siis kysymys kohtuullisen kokoisesta, mutta ei mitenkään hirmuisen suuresta taloudellisesta toimijasta.

 

Seurakunnilla on myös omaisuutta. Suurin osa siitä on kiinni omassa käytössä olevissa kiinteistöissä kuten kirkoissa. Lisäksi niillä voi olla muuta omaisuutta riippuen siitä, miten ne ovat sitä historian saatossa saaneet. Esimerkiksi Helsingin ja Vantaan seurakunnilla on jo 1500-luvulla tehdyistä lahjoituksista saatua kiinteistöomaisuutta kuten lähes koko Lehtisaaren maa-alue.

Helsingin yhtymän koko sijoitusvarallisuus on noin 350 miljoonan euron suuruinen. Se turvaa toiminnan jatkuvuutta ja sen tuoton ansiosta kirkollisvero voidaan pitää alhaisena. Kirkon keskusrahastolla on noin 900 miljoonan euron sijoitusomaisuus. Tästä valtaosa, lähes 850 miljoonaa on eläkerahastoa, jota on kerätty eläkemaksuista varmistamaan sitä, että kirkko pystyy huolehtimaan työntekijöidensä eläkkeistä. Rahasto kattaa vain pienen osan siitä eläkevastuusta, joka kirkolla on. Rahaa kirkolla siis on, mutta sen rikkaus on kyllä suhteellista.

Seppo Simola
päätoimittaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.