null Kirkon työntekijät Helsingissä äänestäisivät vihreitä

Kaikki on suhteellista. Helsinki on liberaali. Toisaalta Radion Dein kyselyssä Helsingissäkin kirkon työntekijät kannattavat tavallista enemmän kristillisdemokraatteja.

Kaikki on suhteellista. Helsinki on liberaali. Toisaalta Radion Dein kyselyssä Helsingissäkin kirkon työntekijät kannattavat tavallista enemmän kristillisdemokraatteja.

Kirkon työntekijät Helsingissä äänestäisivät vihreitä

Perussuomalaisten kannatus kirkon piirissä jää kolmeen prosenttiin.

Radio Dein tekemän kyselyn mukaan joka viides kirkon palkkalistoilla oleva Helsingin hiippakunnassa kannattaa vihreitä. Koko maassa vihreiden kannatus (kahdeksan prosenttia) jää hieman jälkeen kokoomuksesta (yhdeksän prosenttia).

Koko maassa kirkon työntekijöiden eniten suosima puolue on keskusta 23 prosentin kannatuksella. Toiseksi eniten kannatusta saavat kristillisdemokraatit 17 prosentilla. Sdp:n kannatus on seitsemän, rkp:n neljä, vasemmistoliiton kaksi ja perussuomalaisten kolme prosenttia. Helsingin hiippakunnassa keskusta (13 prosenttia) ja kristillisdemokraatit (12 prosenttia) ovat liki tasoissa.

Kyselyyn vastanneista joka neljäs ei osannut sanoa kantaansa.

– Tulosten perusteella voi sanoa, että Helsingin hiippakunta poikkeaa selvästi muusta Suomesta. Kuten aiemmissa kyselyissä on näkynyt, Helsinki eroaa muita arvoliberaalimpana alueena, sanoo Radio Dein kyselyn tutkimusvastaava Lauri Nurminen.

Helsingin hiippakuntaan kuuluvat Helsingin seurakuntien lisäksi lisäksi Vantaan, Sipoon, Pornaisten, Askolan, Pukkilan, Myrskylän, Loviisan, Ruotsinpyhtään seurakunnat sekä Porvoon suomenkielinen seurakunta.

YLE Uutisten kannatuskysely viime vuodenvaihteessa näytti perussuomalaisille 14,6 prosentin kannatuslukemia.

– Puolueiden kannatusmittauksia ajatellen hieman yllättävää on, että kirkon työntekijöiden keskuudessa perussuomalaiset saavat ainoastaan noin kolmen prosentin kannatuksen. Se on huomattavasti vähemmän kuin puolueen koko kannatus, Lauri Nurminen sanoo.

– Koko Suomen tasolla on havaittavissa, että diakonit kannattavat keskimääräistä enemmän keskustaa ja nuorisotyöntekijät vihreitä.

Koko maassa 36 prosenttia nuorisotyöntekijöistä ei osannut sanoa kantaansa. Diakonien keskuudessa keskusta saa 27 prosentin ja kristillisdemokraatit 24 prosentin kannatuksen. Radio Dein kyselyn perusteella diakonit ovat ylivoimaisesti suurin työntekijäryhmä, joka vaalien alla toivoo kirkolle suurempaa roolia yhteiskunnallisessa keskustelussa. Kun papeista hieman alle puolet on sitä mieltä, että kirkon pitää puhua enemmän yhteiskunnallisista asioista, diakoneista tätä mieltä on 66 prosenttia.

– Kristillisdemokraattien vahva kannatus diakonien keskuudessa saattaa johtua siitä, että diakonit ovat aiemman kyselyn mukaan keskimääräistä enemmän arvokonservatiivisia myös hengellisesti, Nurminen sanoo.

Radio Dei toteutti kyselyn maaliskuussa. Siihen vastasi yli 1200 kirkon työntekijää. Vastausprosentti oli 20. Kirkon palkkalistoilla on noin 20 000 työntekijää.

Jaa tämä artikkeli: