null Kirkon Ulkomaanapu aloitti rauhantyön myös Keski-Somaliassa

Paikallisia rauhanneuvotteluja käydään esimerkiksi moskeijoissa. Kuva: Kirkon Ulkomaanapu

Paikallisia rauhanneuvotteluja käydään esimerkiksi moskeijoissa. Kuva: Kirkon Ulkomaanapu

Kirkon Ulkomaanapu aloitti rauhantyön myös Keski-Somaliassa

Kirkon Ulkomaanavun seitsemän vuotta jatkunut rauhantyö Somaliassa laajentui helmikuussa myös Keski-Somaliaan. Aiemmat, menestykselliset hankkeet ovat keskittyneet pohjoisessa sijaitseviin Somalimaahan ja Puntmaahan. Nyt ruohonjuuritasolla paikallisia konflikteja selvittelevä rauhantyö aloitetaan kahdessa Keski-Somalian maakunnassa. Hankkeen tärkein rahoittaja on Euroopan Unioni.

Eri puolilla Somaliaa on käynnissä lukemattomia pieniä klaanien ja alaklaanien välisiä konflikteja, jotka hankaloittavat tavallisten ihmisten arkielämää. Pienistäkin riidoista saattaa aiheutua verinen ja pitkällinen koston kierre.

– Kirkon Ulkomaanavun roolina on järjestää konfliktien osapuolille mahdollisuus turvalliseen tapaamiseen ja keskusteluun. Emme voi mennä soitellen sotaan viemään valmiita ideoita ja ratkaisuja, kertoo Kirkon Ulkomaanavun Itä- ja eteläisen Afrikan alue-edustaja David Korpela.

– Tavoitteena on myös kehittää paikallishallintoa, joka kykenisi ratkaisemaan konflikteja.

Sovittelun onnistumisen kannalta keskeistä on saada mukaan klaanien johto ja islamilaiset uskonnolliset johtajat.

– Haluamme tukea niitä uskonnollisia johtajia, jotka näkevät islamin rauhan uskontona, linjaa Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön johtaja Aaro Rytkönen.

Kirkon Ulkomaanavulla on Somaliassa kolme toimipistettä ja noin kolmekymmentä työntekijää. Rauhantyössä on paljon paikallisia ja Suomen somaliyhteisöön kuuluvia työntekijöitä, sillä kielen ja kulttuurin tuntevina heidän on helpompi toimia maassa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.