Kirkon Ulkomaanapu turvaa Kenian vaalien rauhaa
Keniassa käytiin tällä viikolla vaalit, joiden pelättiin aiheuttavan väkivaltaisuuksia ja levottomuuksia. Edelliset vaalit vuonna 2007 johtivat laajoihin etnisiin väkivaltaisuuksiin. Kirkon Ulkomaanapu on varautunut maassa mahdolliseen humanitaariseen kriisiin.
- Äänestys ja äänten laskenta ovat sujuneet rauhallisesti ja kenialaiset ovat optimistisia, että vuoden 2007 kaltaisiin levottomuuksiin ei päädytä, kertoo Ulkomaanavun ohjelmajohtaja Anna Muinonen Nairobista.
Presidentin lisäksi äänestäjät valitsivat kansanedustajat, maaherrat, senaattorit, kunnanvaltuutetut ja erityiset naisten edustajat maakuntahallintoon. Jonot äänestysasemilla olivat pitkät ja useat äänestäjät odottivat jopa 10 tuntia kuumassa auringonpaisteessa.
- Äänestys sujui silti rauhallisissa ja optimistisissa tunnelmissa, myös äänestysaktiivisuus oli korkea. Nyt vaalien jälkeen Nairobi on ollut tavallista hiljaisempi. Osa ihmisistä on palannut normaaliin päivärytmiin, osa odottaa jännittyneenä tulosten aiheuttamia reaktiota.
Kriittisin hetki on vielä edessä
Kriittisin hetki on vielä tulossa, sillä tulosten julkistaminen voi olla kipinä levottomuuksille. Ääntenlaskenta takertelee elektronisen ääntenlaskennan epäonnistuttua ja äänet joudutaan nyt laskemaan käsipelillä.
- Kumppanimme ACRL: n johtaja yhdessä Kenian Interreligious Councilin kanssa vetoaa parhaillaan televisioidussa viestissä kansalaisiin, ehdokkaisiin ja mediaan, että jokainen käyttäytyisi vastuullisesti, ja omalla tahollaan edistäisi rauhaa.
Tämä ei välttämättä estä konflikteja.
- Todennäköisin skenaario on, että paikallisia levottomuuksia saattaa esiintyä tulosten julkistamisen yhteydessä. Yleinen rikollisuus saattaa hetkellisesti lisääntyä, kun poliisivoimien huomio kiinnittyy vaaleihin liittyvään järjestyksen valvontaan.
Toinen jännitteitä mahdollisesti lisäävä tilanne on, jos vaalit menevät toiselle kierrokselle.
- Katastrofivalmiutta on edelleen hyvä pitää yllä, vaikka uskomme ja toivomme että massiivisiin väkivaltaisuuksiin ei päädytä, kertoo Muinonen.
Vaikuttamistyötä tehdään heimojohtajien kautta
Ulkomaanapu johtaa kansainvälisten kirkollisten järjestöjen verkoston ACT-allianssin avustustyön koordinointia Keniassa.
- Olemme kartoittaneet etukäteen humanitaarisen avun henkilöresurssimme ja rahoitusmahdollisuutemme, mikäli paikalliset kumppanimme tarvitsevat tukea hätäapuoperaatioissa. Katastrofivalmius on pahimman mahdollisen skenaarion ennakoimista, mutta ei sen ennustamista.
Järjestö on tehnyt pitkään työtä uskonnollisten ja perinteisten johtajien kanssa Keniassa, jotta vaalit sujuisivat rauhallisesti.
- Heimojohtajilla on paljon vaikutusvaltaa Keniassa. He vaikuttavat ihmisten asenteisiin, ajatuksiin ja käytökseen.
Helmikuussa Ulkomaanapu tuki kenialaisten yhteisöjohtajien matkaa Ruandaan. Tavoitteena oli, että johtajat tiedostaisivat, mihin poliittisesti manipuloidut heimokonfliktit voivat johtaa. Samalla he tutustuivat siihen, miten väkivaltaisuuksien jälkeen johtajat voivat edistää sovintoa, anteeksiantoa ja yhteisöjen toipumista traumoista.
- Edellisten vaalien jälkeiset väkivaltaisuudet jättivät jälkeensä syvät haavat, joiden käsittely kestää pitkään. Menneisyys on tiedostettava, tunnustettava ja käsiteltävä, ja jonkinlaisen oikeuden on tapahduttava jotta anteeksianto ja eheytyminen voi tapahtua.
Vaalituloksista ja niiden välittömistä seurauksista riippumatta Ulkomaanapu jatkaa edelleen paikalliskumppaneidensa kautta rauhantyötä alueella.
Lotta Numminen
Jaa tämä artikkeli: