null Kirkon viholliset eivät marssi vappuna

Puheenvuorot

Kirkon viholliset eivät marssi vappuna

Olin mukana vappumarssilla Helsingissä. Pitkän kulkueemme lähestyessä Senaatintoria alkoivat Pyhän Kolminaisuuden kirkon kellot soida komeasti. Ajattelin liikuttuneena, että nekin juhlistavat kevättä ja ihmisten halua kehittää yhteiskuntaa. Sitten kirkon takaa tuli kultabrokadipukuihin pukeutuneiden pappien johtamana joukko, joka ryhmittyi ikonin ympärille kirkon portaille meihin päin kääntyen. Ajattelin, että tässähän on kuin kirkollista kuvaelmaa seuraamassa.

Tuomiokirkon edessä oli ihmisiä Jeesus-kylttien kanssa tuijottamassa tiukasti marssijoita. Tajusin, että kyse oli ikään kuin vastamielenosoituksesta. Että ikonin ja kirkonkellojenkin oli vain tarkoitus häiritä kulkuetta. Se oli todella hämmentävä.

Vastustivatko brokadipukuiset papit ja Jeesus-kylttien kantajat tasa-arvoa, hyvinvointivaltiota, pienipalkkaisten ihmisten huolta toimeentulostaan vai kenties kurdien haavetta omasta valtiosta? Tajusivatko he yhtään, mistä vappumarssilla on kyse? Minun mielestäni kristittyjen vihollisia ei ollut mukana marssilla.

Mutta jos taisteluhenkeä seurakunnista löytyy, ne voisivat vastustaa joulun kaupallistumista tai lepopäivän pyhyyden hävittämistä ja mennä plakaatteineen Stockmannille. Tai he voisivat kiivetä Ullanlinnanmäelle vastustamaan omahyväisyyttä ja kerskakulutusta. Ortodoksit taas voisivat keskittyä rukoilemaan Venäjän kirkon puolesta, joka rahan- ja vallanhimossaan siunaa Putinin hirmuhallinnon. Ne uskovaiset, joita kiinnostaa köyhien ja sorrettujen asiat, voivat liittyä vuoden päästä marssiin. Ristinkin saa varmasti ottaa mukaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.