null Kirkon viisto omatunto

Puheenvuorot

Kirkon viisto omatunto

Kirkkomme ottaa kantaa turvapaikkapolitiikkaan yksittäisten turvapaikanhakijoiden kohdalla. Mistä yksityinen seurakunta voi tietää virkavastuulla tehdystä ratkaisusta, että se on väärä? Ja kuka tekee seurakunnassa tämän päätöksen, joka voi jopa synnyttää kiistaa myötätunnonilmauksen oikeuden- tai tarkoituksenmukaisuudesta?

Kaiken lisäksi oikeusvaltio Suomessa on valitusoikeus hallinto-oikeuteen.

Miksi muuten amatöörit ovat nyt ryhtyneet juridisissa asioissa epäilemään kokonaisen virkakunnan virkamiesmoraalia? Ymmärrykseni mukaan päätöksissä on otettu huomioon niin EU-normit kuin Euroopan ihmisoikeussopimus.

Samalla on kysyttävä, miksi vastaavia oikeusrikkomuksia ei ole huomattu aiemmin kantaväestön sosiaaliturvan osalta. Viimeistään Kelan toimeentulotukiruuhkan ja kielteisten tukipäätösten suuren määrän olisi luullut herättävän myötätuntoa ja synnyttävän toimintaa.

Ei niitä kielteisiä toimeentulotukipäätöksiä tietenkään jumalanpalveluksissa pidä lukea, mutta muutoksenhaussa asiakkaat olisivat avun tarpeessa. Seurakunnissa on tähän asiantuntemusta. Kiitokset siitä, että seurakunnat antavat tarvitsijoille ensiapua.

Samanlainen tilanne oli asunnottomien kohdalla. Vasta maahanmuuttajat avasivat kirkon ihmisten silmät näkemään omat lähimmäisensä.

 

Seppo Väisänen

Lauttasaari

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.