Kirkolliskokous kokousti viime syksynä Turun kristillisessä opistossa. Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio
Kirkon ylimmät päättäjät valitaan helmikuussa
Suurin valitsijayhdistys puolustaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.
Kirkon ylimpään päätöksentekoelimeen, kirkolliskokoukseen, valitaan 9.2. uudet jäsenet nelivuotiskaudelle.
Ehdokkaat ovat ryhmittyneet viiden valitsijayhdistyksen taakse. Niistä suurin on uudistusmielinen Tulkaa kaikki -liike, joka on tullut tunnetuksi seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustajana. Liikkeen riveissä on esimerkiksi parisuhteensa naisen kanssa rekisteröinyt journalisti ja kirkkolaulaja Johanna Korhonen, joka kirjoittaa kirkolliskokouksen ehdokasgallerian esittelytekstissään: "Naisten ja homojen syrjinnän on loputtava, ja esim. kaikkien avioliitot on tunnustettava yhdenvertaisiksi."
Toiseksi suurimpaan valitsijayhdistykseen Elävä kirkko kaupungissa kuuluu esimerkiksi Sirpa Asko-Seljavaara, joka on myös Helsingin kaupunginvaltuutettu (kok). Hän kertoo olevansa ehdolla kirkolliskokoukseen, koska "haluan vaikuttaa kirkon sanomaan ja tehtävään ikäihmisten kirkkona ja turvana".
Molemmat hakevat samaan aikaan järjestettävissä vaaleissa myös hiippakuntavaltuustoon, jossa linjataan kirkon työtä hiippakunnan tasolla.
Muut Helsingin hiippakunnan ehdokkaiden taustalla olevat valitsijaryhmät ovat nimeltään Usko ja yhteys, Viinipuu ja Kevään kirkko. Pieni enemmistö 85 ehdokkaasta on naisia ja suuri enemmistö varttuneempaa väkeä. Vain yhdeksän ehdokkaista on korkeintaan 30-vuotiaita.
Kirkolliskokous- ja hiippakuntavaaleissa saavat äänestää vain seurakuntien papit sekä luottamushenkilöt, jotka seurakuntalaiset ovat valinneet aiemmin vaaleilla. Ehdokkaisiin ja heidän ajatuksiinsa voi tutustua tarkemmin täällä. Kirkolliskokoukseen valitaan 64 maallikkoa ja 32 pappisedustajaa.
Jaa tämä artikkeli: