null Kirkossa jokainen ihminen on arvokas

Avarakatseisuuden puolesta. Viime perjantaina Narinkkatorille kokoontuneiden mielenosoittajien mielestä kirkon tulee tehdä nopeita ratkaisuja homokysymyksessä. He vaativat, että kirkossa on muun muassa pikaisesti järjestettävä mahdollisuus rekisteröidyn parisuhteen siunaamiseen. Kuva: Jukka Granström

Avarakatseisuuden puolesta. Viime perjantaina Narinkkatorille kokoontuneiden mielenosoittajien mielestä kirkon tulee tehdä nopeita ratkaisuja homokysymyksessä. He vaativat, että kirkossa on muun muassa pikaisesti järjestettävä mahdollisuus rekisteröidyn parisuhteen siunaamiseen. Kuva: Jukka Granström

Kirkossa jokainen ihminen on arvokas

Homoseksuaalien tuomitseminen ja torjunta on kirkon evankeliumin vastaista, sanoo piispa Irja Askola.

– Homoseksuaalien loukkaaminen sanoin tai teoin on vastoin lähimmäisenrakkautta ja kristillistä uskoa. Jokaisella ihmisellä on arvo, sillä jokainen meistä on Jumalan luoma. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla on oikeus olla kirkon jäseninä, toimia kirkon virassa ja harjoittaa seksuaalisuuttaan samoin eettisin reunaehdoin kuin kenellä tahansa muullakin, sanoo Helsingin piispa Irja Askola.

Tiistaista 12.10. alkanut kirkosta eroamisten protestiaalto, jonka Ylen Homoilta käynnisti, pakottaa piispa Askolan mielestä kirkon kysymään vakavasti, mihin oikeudenmukaisuuden ja armon sanoma velvoittaa.

– Ihmisten reaktiot kertovat, että suomalaisilla on vahva oikeudenmukaisuuden taju. Ylen homoillassa välittyi kirkosta kuva ylimielisenä, epäkunnioittavana ja vihamielisenä yhtä vähemmistöä kohtaan. Kun me emme heti onnistuneet korjaamaan viestiä, ihmiset osoittivat eroamalla asettuvansa loukatun puolelle, Askola toteaa.

– Tosiasia on, että kirkosta löytyy erilaista suhtautumista tähän asiaan. Myös Raamatusta voidaan nostaa esille erilaisia tulkintoja. Mutta se, että emme hyväksyisi toisia ihmisiä, on yksiselitteisesti evankeliumin vastaista.

– Minä uskon, että kirkko voi mahduttaa sisälleen eri tavoin ajattelevatkin, mutta se vaatii kaikilta osapuolilta toisten hyväksymistä ja kuuntelemista. Sen opettelemisen aika on nyt.

Video

Kirkon päätöksenteon kannalta kohu sattui hankalaan vaiheeseen, toteaa hiippakuntadekaani Reijo Liimatainen.

Vuonna 2002 säädetty laki hyväksyi rekisteröidyt parisuhteet. Kirkossa ollaan nyt hiomassa päätöksiä, joihin tämä lakimuutos johtaa.

Piispainkokous jätti viime helmikuussa yksimielisen kannanoton: homoseksuaalit hyväksytään kirkossa ehdoitta. Tähän liittyen hyväksytään myös homoparien parisuhteet ja ehdotetaan päätöstä tällaisten suhteiden puolesta järjestettävästä rukoushetkestä.

– Kirkko ei kuitenkaan ole kuin liikeyritys, jonka johto voi päättää uudesta suunnasta itsenäisesti. Kirkon ylin päättävä elin on kirkolliskokous. Sen kokoonpano muodostuu seurakuntavaalien perusteella. Jos kirkon jäsenet haluavat muutoksen kirkkoon, kannattaa äänestää seurakuntavaaleissa. Silloin seuraava kirkolliskokous voi muuttaa kirkon kantaa määräenemmistöpäätöksellä, Liimatainen selittää.

Se, että emme hyväksyisi toisia ihmisiä, on yksiselitteisesti evankeliumin vastaista.

– Koska asian virallinen käsittely on kesken, kirkon johdossa on vältetty selkeitä kannanottoja uudistusten puolesta. Piispat olivat sopineet, etteivät he ota asiaan julkisesti kantaa ennen kirkolliskokousta. Se osoittautui huonoksi päätökseksi.

– Uskon ja kirkon ydinkysymyksenä eivät ole seksiin liittyvät asiat. Mutta tästä yhdestä asiasta on tullut hyvin paljon laajempien kysymysten symboli: mikä esimerkiksi on kirkon raamattunäkemys, ihmiskäsitys, suhde ihmisoikeuksiin, Irja Askola sanoo.

– Kun kirkon avioliittokäsitystä viimeksi muodostettiin, ei ollut olemassa rekisteröityjä parisuhteita, sateenkaariperheitä tai ylipäätään nykyistä kirjoa erilaisia perhemalleja. Keskustelu rekisteröityjen parisuhteiden siunaamisesta paljastaa, että muun muassa meidän teologiamme perheestä tarvitsee päivitystä.

Muutos kirkossa on jo seurakuntatasolla liikkeellä. Helsingissä on vietetty sateenkaarimessua 11 vuoden ajan. Lähes jokaisen hiippakunnan alueella järjestetään rekisteröidyn parisuhteen siunauksia tai rukoushetkiä.

Reijo Liimataisen mielestä suunta kirkossa on selvä. Avoin kysymys on, kuinka pitkään virallisen päätöksenteon muutosta odotetaan.

– Minusta on tärkeää nostaa esille myös se, että tämän muutoksen perusteet nousevat Raamatusta: Jeesuksen esimerkistä, hänen opetuksistaan ja kultaisesta säännöstä.

Kirkon uudistusta ajavassa Yhteys-liikkeessä toimiva Tikkurilan seurakunnan kappalainen Heikki Leppä toteaa, että kirkko ei yksinkertaisesti voi tarrautua sellaisiin oppirakennelmiin ja raamatuntulkintoihin, joita yhä harvempi suomalainen voi ymmärtää.

– Vastakkain tässä ovat ne, jotka haluavat etsiä kirkon totuutta muuttuvassa yhteiskunnassa, ja konservatiivit, jotka ovat lukkiutuneisiin perinteisiin asemiinsa ja kirjaimelliseen raamatuntulkintaan, Leppä sanoo.

 Tiukinkin vanhoillinen raamatullisuus on tulkintaa. Esimerkiksi nykyistä käsitystä tasa-arvoisesta avioliitosta ei löydy Raamatun ajan maailmasta, siellä mies oli ehdoton pää. Jeesus kieltää avioeron, mutta harva konservatiivikaan tarttuu siihen kirjaimellisesti.

– Raamatun sitaattien yhdistäminen suoraan nykyihmisen seksuaaliseen suuntautumiseen on ongelmallista. Mutta Jeesuksen kultainen sääntö antaa jokaiselle mahdollisuuden ja velvollisuuden samaistua toisen ihmisen tilanteeseen. Tästä teologisesta näkökulmasta on vaikea nähdä ongelmaa siinä, että kirkko rohkaisisi ja siunaisi kahden ihmisen välistä vastuullista kumppanuutta.

Jaakko Kaartinen-Koutaniemi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.