Kirkot säteilyvapaiksi alueiksi

Kirkot säteilyvapaiksi alueiksi

Tuntui ikävältä kuullessani, että Suomessa on ollut suunnitelmia kolehdin keräämisestä kännykällä. Minulla on sähköherkkiä tuttavia, jotka eivät voi käydä kirkossa syystä, että ihmisillä on siellä matkapuhelimet päällä.

Monissa Euroopan maissa toimitaan varovaisuusperiaatteen mukaisesti, eikä kännykän käyttöä suositella alle 3- tai 18-vuotiaille. Itävallassa raja on 16 vuotta. Vanhat kännykät saattavat viedä radiotaajuista sähkömagneettista säteilyä mittaavan Cornet-laitteen näytön jopa yli asteikon 1 800 000 µW/m2. Suomen enimmäisarvo 3G-järjestelmälle on 10 000 000 µW/m2. Itävallan lääkäriliitto pitää turvallisena ylärajana 1 µW/m2. Luit oikein.

On kiistatta osoitettu, että kännykkäsäteily aiheuttaa perimävaurioita Suomen enimmäisarvoa alemmalla tasolla ja on riski useille vaivoille sekä sairauksille. ”BioInitiative 2012 raportti”-hakusanoilla löytää suomenkielisen tiivistelmän yli 1800 tutkimuksesta sekä radiotaajuisen säteilyn terveysvaikutuksista.

Suomessa tulisi järjestää toistuvia kampanjoita kännykän turvallisemmasta käytöstä. Sitä ei esimerkiksi saisi pitää kehon lähellä taskussa, ei käyttää metallikuoren sisällä huonossa kentässä julkisissa kulkuvälineissä eikä laittaa korvalle vaan tulisi puhua kaiuttimen tai hands freen kautta.

Uudemmat kännykät säteilevät ulospäin vieressä olevan päälle. Miten valtava säteily tulisikaan, jos koko kirkkosali lähettäisi viestejä yhtä aikaa. Harkitsisin kirkosta eroamista.

Seurakuntien pitäisi toimia esimerkillisesti ja pyytää sulkemaan matkapuhelimet kirkossa. Ehdotankin kirkkoja säteilyvapaiksi alueiksi. Ei kännykkäkolehdille!

Riitta Koskinen
filosofian tohtori

 

Jaa tämä artikkeli: