null Kirkot Suomi 100 -Roskakävelyille

Puheenvuorot

Kirkot Suomi 100 -Roskakävelyille

Roska päivässä -liike järjestää tänä vuonna Suomi100 -Roskakävelyjä ja kutsuu muitakin toimijoita järjestämään niitä omatoimisesti.

Suomessa on muodostunut tavaksi roskata ympäristöä. On myös "normaalia" kävellä roskien ohi. Tutkimusten mukaan kuitenkin roskat herättävät ihmisissä masennuksen ja ärtymyksen tunteita. Mikä tahansa luontoon kuulumaton roska voi olla eläimille hengenvaarallinen. Pienet lapset, koiranpennut, kalat, linnut ja jotkut kehitysvammaiset panevat suuhunsa maailman yleisintä roskaa, myrkyllisiä tupakantumppeja. Eläinlääkärit ompelevat harva se päivä koirien tassuhaavoja, joita ympäristöön rikottu lasi tuottaa.

Suomi100 -Roskakävelyillä kävelemme yhdessä porukoissa, juttelemme ja samalla keräämme roskia. Kyseenalaistamme nykyisen käytännön ja opetamme omalla esimerkillämme. Parhaimmillaan voimme myös laulaa.

Ensimmäisen laulavan roskakävelyn teki muutamia vuosia sitten Hakavuoren kirkkokuoro. Kuoro lauloi kauniita kevätlauluja ja keräili roskia. Tunnelma laulavalla roskakävelyllä kutsuu muitakin, varsinkin lapsia, osallistumaan.

Raamattu kehottaa meitä varjelemaan luontoa. Suomi100 -Roskakävelyt konkretisoivat Raamatun kehotuksen. Roskia löytyy valitettavasti myös kirkkojen läheltä, jopa portailta. Roskaliikkeessä ajattelemme, että on paikan ja ihmisten kunnioittamista, kun keräämme sen läheltä roskat pois.

Tuula-Maria Ahonen

toimittaja

Roska päivässä -liikkeen perustaja

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.