null Kivisydämistä ahneutta Lehtisaaressa

Puheenvuorot

Kivisydämistä ahneutta Lehtisaaressa

Vantaan seurakuntien kiinteistöjohtaja Sari Turunen vastasi kirjoitukseen Lehtisaaren maanvuokrien suunnitelluista korotuksista verkkomedia Valomerkissä 22.12.2016. Turusen mielestä Lehtisaaren asukkaita olisi hyvinkin kuultu. Vastineessa esitetään tilanne asukkaiden mielestä erittäin tarkoitushakuisesti, osittain jopa harhaanjohtavasti. Pelkäämmekin, että vastaava tarina on kerrottu myös seurakunnan luottamushenkilöille. 

Nykyisistä vuokrista puhuttaessa unohdetaan, että vuokrien taso johtuu seurakunnan omista valinnoista. Esimerkiksi Lehtisaaren Salpa maksoi aikoinaan, 1960-luvulla, yli 4 miljoonaa markkaa kynnysrahaa (nykyrahassa yli 7 miljoonaa euroa). Mistään hyväntekeväisyydestä ei siis ole kysymys. Kynnysraha huomioiden vuokrat ovat koko ajan olleet varsin kohtuullisella tasolla. 

Vääristellyllä historiankuvauksella halutaan harhauttaa kirkon luottamushenkilöt ja suuri yleisö sen suhteen, mitä kirkko on nyt lehtisaarelaisille tekemässä. Sari Turunen mainitsee 1,5–2 euron kerrosneliövuokrat uusissa vuokrasopimuksissa. Sen sijaan hän unohtaa kertoa kirkon kaavailevan lehtisaarelaisille jopa nelinkertaisia vuokria mainittuihin nähden. 

Mitä tuo käytännössä tarkoittaisi: 84-neliöisessä asunnossa asuvan esimerkkilapsiperheen yhtiövastike on tällä hetkellä 340 euroa kuukaudessa ilman vesimaksuja ja mahdollisia korjauslainoja. Tontinvuokran korotuksen myötä asunnon vastike nousisi 730 euroon.

Korotus on siis lähes 400 euroa kuukaudessa, ja tämän päälle tulevat perheen oma asuntolaina ja muut kustannukset. Taso on kaksinkertainen Helsingissä yleisesti vallitsevaan tasoon nähden. Se, onko tämä kohtuutta vai kivisydämistä ahneutta, jääköön lukijan harkintaan. 

Matti Sadeniemi

puheenjohtaja, Lehtisaaren asukkaat ry

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.