null KMN:n työryhmän jäseniä käännytettiin Israelin rajalta

Betlehem sijaitsee Palestiinan itsehallintoalueella noin 10 kilometriä Jerusalemista etelään. Kaupungissa on noin 25 000 asukasta. Kuva: Thinkstock

Betlehem sijaitsee Palestiinan itsehallintoalueella noin 10 kilometriä Jerusalemista etelään. Kaupungissa on noin 25 000 asukasta. Kuva: Thinkstock

Ajankohtaista

KMN:n työryhmän jäseniä käännytettiin Israelin rajalta

Israelin valtion edustajan mukaan Kirkkojen maailmanneuvoston työryhmän jäsenet eivät suostuneet luovuttamaan tietoja, joita vaaditaan kaikilta Palestiinan itsehallinnon alueelle pyrkiviltä turisteilta.

Kuusi Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) ilmastonmuutostyöryhmän jäsentä käännytettiin Israelin rajalla Tel Avivissa vappuna. Ryhmään kuului 21 henkilöä.

Työryhmän oli tarkoitus kokoontua 2.5. alkaen nelipäiväiseen ilmastokokoukseen Länsirannalla Betlehemissä, jossa sijaitsee luterilainen ympäristökeskus. Betlehem ei kuulu Israelin valtion vaan Palestiinan itsehallinnon alaisuuteen, mutta sinne voidaan matkustaa Israelin kautta.

Suomen evankelisluterilaista kirkkoa edustaa työryhmässä rovasti Ilkka Sipiläinen, joka työskentelee kirkkohallituksessa yhteiskunnan ja kestävän kehityksen asiantuntijana. Hän perui matkansa viimehetkellä KMN:n suosituksesta. 

Sipiläinen: Syynä KMN:n lausunnot Israelin toimista

Sipiläisen mukaan ongelmat alkoivat, kun KMN:n työntekijä joutui perjantaina 29. huhtikuuta rajavalvontaviranomaisten kanssa "kovaan kuulusteluun".

 – Häntä vaadittiin antamaan kokouksen osanottajalista, ja hän oli sen jälkeen pari vuorokautta pidätettynä, minkä jälkeen hänet lähetettiin kotimaahansa, Sipiläinen kertoo.

Viisi muutakin ilmastonmuutostyöryhmän jäsentä käännytettiin lentokentältä. Sipiläisen mukaan loput 15 joutuivat lupaamaan kirjallisesti, etteivät matkustaisi Länsirannalle Palestiinan itsehallinnon alueelle.

Ruotsalaista kollegaani uhattiin, että jos hän menee palestiinalaisalueelle, hän saa kymmenen vuoden maahantulokiellon.

– Ilkka Sipiläinen

– Ruotsalaista kollegaani uhattiin, että jos hän menee palestiinalaisalueelle, hän saa kymmenen vuoden maahantulokiellon, Sipiläinen sanoo.

Hän uskoo, että työryhmän jäsenten pääseminen maahan estettiin, koska KMN on suhtautunut kriittisesti Israelin toimiin palestiinalaisalueilla.

– Kirkkojen maailmanneuvosto korostaa ilmastotyössään eko-oikeudenmukaisuutta. Tuolla alueella kuivuus on ollut iso ongelma, ja KMN on huomauttanut, että Israel käyttää niin paljon vettä, että palestiinalaisilla sitä on liian vähän, Sipiläinen sanoo.

Hänen mukaansa Betlehemin valinta kokouspaikaksi oli myös kannanotto.

– Kun aiheena on eko-oikeudenmukaisuus, halusimme olla sellaisella alueella, missä vedensaanti ja kuivuus ovat isoja ongelmia.

Lopulta ilmastonmuutostyöryhmän kokous siirrettiin Jerusalemiin.

Suurlähetystö: Työryhmän jäsenet eivät suostuneet yhteistyöhön

Israelin Suomen-suurlähetystön asiainhoitajan Arezoo Herselin mukaan kysymys on pelkästään Israelin rajavalvontaviranomaisten velvollisuudesta noudattaa valtion antamia turvallisuusmääräyksiä. Nämä määräykset koskevat kaikkia.

– Merkittävistä turvallisuushaasteista ja globaalista terrorismin vastaisesta taistelusta johtuen Israelin rajavalvontaviranomaiset täyttävät velvollisuutensa selvittämällä ulkomaalaisten matkustajien kanssa heidän matkansa tarkoituksen, Hersel sanoo.

– Israelin turvallisuusmääräysten mukaisesti Palestiinan itsehallinnon alueelle matkustavia ulkomaalaisia velvoitetaan yhteistyöhön rajavalvontaviranomaisten kanssa, jolloin heidän on etukäteen kerrottava vierailustaan sekä täytettävä tarvittavat kaavakkeet. 

Herselin mukaan muutamat KMN:n työryhmän jäsenet eivät päässeet Israeliin tai Palestiinan itsehallinnon alueelle, koska he olivat haluttomia yhteistyöhön eivätkä suostuneet kertomaan kaikkia tarvittavia tietoja.

– Tästä huolimatta lähestulkoon kaikki KMN:n delegaation jäsenet pääsivät sekä Israeliin että Palestiinan itsehallinnon alueelle, Hersel sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.