null Kodittomuuden muistomerkki

Kodittomuuden muistomerkki

Junat ja rekat jylisevät ohitse. Metsikkö Ilmalassa on raskaan liikenteen saartama ja siksi hyvin harvojen kulkema. Tiheään koivikkoon kääriytyy kumma salaisuus: kiemurtelevia kivimuureja, jotka yltävät paikoin yli kolmimetrisiksi ja joiden kokonaismitta lienee sata metriä.

Muurit sulkevat suojaansa pihan. Se jakautuu pienempiin tiloihin ja siinä kulkee eri tasoissa puutarhapolkuja. Ollaan tultu omavaltaisesti syntyneeseen metsähoviin, mielikuvitukselliseen kivilinnaan. Sen rakensi uskomattomalla yhden naisen ponnistuksella asunnoton Kati Sinenmaa , joka asui linnaansa vuosia.

Punainen puumaja muurien sisällä on palanut raunioiksi. Katettuun työpajaan on jäänyt monta pyöränrunkoa. Puussa on linnunpönttö, maassa litistynyt sinkkiämpäri ja pariton kumisaapas. Hiekkaan on hyytynyt kuljetuskärry valtava graniittijärkäle kyydissään. Syksyn lehdet leijailevat kaiken päälle, mutta kiviraunio voi säilyä vuosituhannen. Ehkä se on aikanaan suojelukohde, nähtävyys.

Asunnottomille kasvot antaneesta Sinenmaasta tehtiin 2005 dokumenttielokuva Kosminen näytelmä. Fysiikkaa ja tähtitiedettä opiskelleen urbaanin korpiajattelijan asunnottomuus kohosi protestiksi, yritykseksi irrottautua yhteiskunnasta. Nykyisin hänellä on asunto – mutta tuhansilla ei vieläkään.

Asunnottomien yötä vietetään 17.10.

Marko Leppänen

Kerro meille paikasta, josta kannattaisi tehdä juttu: toimitus@kirkkojakaupunki.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.