Koe Vantaa kirkkotiellä
Vanha kirkkotie seurailee 15,5 kilometrin matkan historiallista Kuninkaantietä Linnaisten kartanolta Pyhän Laurin kirkolle.
Kartano ja peltomaisemia. Moderni kirkko ja ylikansallinen pikaruokaketju. Teollisuusalueita ja jättikauppoja. Koskenpärskeet ja luonnontilainen niitty. Tiheitä asuma-alueita ja maalaistaloja. Keskiaikainen kirkko ja kylänraitti.
Vantaa on monenkirjava kaupunki, jossa maisemat ja tunnelmat vaihtuvat hetkessä. Tänä keväänä avattava Vantaan vanha kirkkotie kulkee puolen kaupungin halki. Sitä seuratessa kokee, mitä kaikkea Vantaa on ja on ennen ollut.
15,5 kilometrin reitillä on seitsemän pysähdyspaikkaa. Kirkkotien voi kulkea konkreettisesti luonnossa tai virtuaalisesti netissä.
Retkeilyn ja nykytekniikan voi myös yhdistää, sillä pysähdyspaikkojen kylteistä löytyy älyruutu, jonka voi lukea älypuhelimella ja päästä suoraan kirkkotien verkkosivuille. Suurimman osan matkaa on mahdollisuus kulkea kevyen liikenteen väylää.
Matkaan on hyvä lähteä kartanon kauniista vanhoista maisemista. Matka on kuin uuden elämän mahdollisuus. Tyhmä on matkan tehtyään entisenlainen, viisas viisastunut.
1. Linnaisten kartano
Kirkkotien alkupiste on kaupungin länsireunalla, aivan Espoon rajan tuntumassa Linnaisissa. Vieressä on Linnaisten kartano ja edessä aukeavat avarat pellot. Tarinan mukaan Linnaisten kartano on nimetty Topeliuksen kirjan Linnaisten kartanon viheriä kamari mukaan eikä päinvastoin.
2. Hämeenkylän kirkko
Linnaisten jälkeen pellot vaihtuvat asutukseksi. Oikealla mäellä kohoaa Hämeenkylän 20-vuotias kirkko, jossa voi käydä ihailemassa modernia kirkkotaidetta. Sieltä tullaan Vihdintien yli keskelle yrityselämän kuhinaa. Kauppaketjujen isoja halleja ja teollisuutta riittää aina Hämeenlinnanväylälle asti.
3. Vantaankosken ranta
Sitten kulkijan yllättää raikas keidas. Vantaankoski kohisee. Sen partaalle voi istahtaa syömään eväitä tai kiertää kosken ulkoilureittiä pitkin. Alueella on vuosisatojen ajan ollut vilkasta tuotantoa: tuulimyllyjä, malminjalostusta, viilatehdas. Nyt vallitsee rauha ja virkistävä viileys. Kun raskii irrottautua kosken kuohuista, lähellä on seuraava etappi.
4. Tuupakan keto
Tuupakan ketoa hoitaa Vantaan ympäristöyhdistys vuotuisilla talkoilla. Se on luonnontilassa, vaikka aivan vieressä vyöryy Kehä kolmonen.
On onni, kun kaupunkimme keskellä on luonnon keitaita. Kaupungissa ihminen meluaa, sotkee, kiirehtii ja hermoilee pikkuasioista. Luonnossa jokainen puu, kukka ja ruohonkorsi voi opettaa hänelle hiljaisuuden, kauneuden, suurpiirteisyyden ja ikuisuuden merkityksen.
5. Kirkkokallio
Seuraava etappi on Kirkkokallio. Nimestä huolimatta kalliolla ei tiettävästi ole ollut kirkkoa vaan tarinan mukaan sieltä on joskus nähnyt Pyhän Laurin kirkolle. Nyt ei silmä kanna kirkonkylään asti. Varhaiset asutukset jääkauden jälkeen syntyivät näille korkeille kallioille. Silloin ei vielä ollut kirkoista tietoakaan. Edessä näkyvät pellot olivat kaikki veden alla.
6. Tolkinkylän pelto
Ylästön asuinalueen jälkeen aukeaa Tolkinkylän pelto, jossa on toiseksi viimeinen pysähdyspaikka. Viimeinen osuus mennään Pakkalan ja Kartanonkosken läpi, Tuusulanväylän ali ja tullaan kirkonkylän raitille.
7. Pyhän Laurin kirkko
Pyhän Laurin kirkko on yksi Vantaan symboleja, pääkaupunkiseudun vanhin rakennus ja suosittu hää- ja konserttikirkko. Vanhassa kirkonkylässä on kuin toisessa ajassa, vaikka vieressä humisevat isot väylät. Tie kapenee ja vauhti hidastuu kuin itsestään.
Nykyisyys vilistää ohi katse suunnattuna tulevaisuuteen, mennyt istuu paikallaan ja mietiskelee omaa olemustaan. Kun katselet menneisyyttä täällä vanhan kirkon mailla, istahda sinäkin ja pohdi, oletko sellainen kuin haluat olla.
Vanhan kirkkotien avajaiset
Vantaan vanhan kirkkotien reitti otetaan käyttöön fillariretkellä tiistaina 15.5. Reitin avajaiset ovat osa Vantaan kaupunkijuhlaa.
Fillariretkelle lähdetään klo 18 Hämeenkylän kirkolta (Auratie 3), ja se päättyy Pyhän Laurin kirkolle (Kirkkotie 45). Siellä vietetään hiljentymishetkeä noin klo 19.30. Mukaan voi tulla myös matkan varrelta.
- www.vantaanvanhakirkkotie.fi
- Muut kaupunkijuhlatapahtumat, joissa seurakunta mukana, www.vantaanseurakunnat.fi
Jaa tämä artikkeli: