Kohtaa vieras sovussa
Miten väkivaltaa torjutaan uskonnoissa? Tästäkin keskustellaan ensi viikonloppuna Suomen sosiaalifoorumissa.
Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Adek Berry / AFP, Lehtikuva
Religions for peace -järjestön Suomen naisverkostossa aktiivisesti toimiva Heidi Rautionmaa on juuri viettänyt viikonlopun kansainvälisessä foorumissa Ranskan Marseillesissa. Tapahtumassa käsiteltiin arabikevään mullistuksia ja uskontojen välistä dialogia. Siellä puhuttiin siis osittain samoista asioista kuin ensi lauantaina alkavan Suomen sosiaalifoorumin Väkivallattomuus eri uskonnoissa -seminaarissa.
– Seminaarissa tuodaan esille erilaisia aiheeseen liittyviä näkökulmia, kuten uskontodialogi, naisen asema, ekologinen elämäntapa ja väkivallaton vastarinta eri uskonnoissa. Puhujat edustavat kristinuskoa ja siihen liittyvää kveekariutta, islamia, hindulaisuutta, buddhalaisuutta ja bahai-uskoa.
Rautionmaa järjestää seminaaria Suomen kristilliseen rauhanliikkeeseen kuuluvan Timo Virtalan kanssa. Tilaisuuden yhtenä lähtökohtana on 20 vuotta sitten laadittu Globaalin etiikan julistus. Siinä on keskeisenä kaikista uskonnoista löytyvä Kultaisen säännön periaate, jonka mukaan sekä yksilöt että valtiot ovat velvollisia kunnioittamaan jokaisen ihmisarvoa.
Väkivaltaa uskonnoissa aiheuttaa Heidi Rautionmaan mukaan erityisesti se, että uskontoa käytetään usein keppihevosena politiikassa ja yhteiskunnan valtarakenteissa. Jotkut hyödyntävät toiminnassaan myös uskonnollisiin teksteihin sisältyviä väkivaltaisia piirteitä.
– Uskontojen edustajien tehtävänä on korjata vääryyksiä ja muuttaa suuntaa. Muutos onnistuu uskontokasvatuksen ja esimerkin avulla: ei hyväksytä väkivaltaa toista kohtaan missään muodossa. Jeesuksen toiminta oli tästä hyvä esimerkki, Rautionmaa sanoo.
Hänestä jokaisen on myös tiedostettava se, miten kohtelee lähimmäisiään. Esimerkiksi lasten kasvatuksessa on tärkeää korostaa myötätuntoa, jolloin lapsi pystyy asettumaan toisen ihmisen asemaan. Kun sanotaan ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi”, se tarkoittaa sitä, että kun välittää itsestä, ei voi olla välittämättä muista.
Uskontojen välisessä dialogissa on Heidi Rautionmaan mielestä kehitettävä uusia kohtaamistapoja.
– Ihmisten on päästävä eroon vanhoista ajatusmalleista. Väkivalta saa monesti alkunsa peloista ja ennakkoluuloista. Eri uskontoja edustavien ihmisten kohtaaminen auttaa poistamaan niitä. Samalla tutustuu paremmin itseensä, kun voi peilata omaa uskontoaan muihin uskontoihin.
Rautionmaa mainitsee, että esimerkiksi United Religions Initiative -järjestön dialogitoimintaan on osallistunut ihmisiä noin kymmenestä eri uskonnosta. Järjestö on järjestänyt vuodesta 2000 lähtien paneelikeskusteluja, rauhanrukoushetkiä, erilaisia retkiä, uskonnollisen taiteen iltoja ja tutustumiskäyntejä eri uskonnollisiin yhteisöihin.
Rautionmaan näkemys on, että etiikka tulee aina ennen oppia ja perinnettä.
– Kaikki perinne ei välttämättä ole pyhää. Kulttuuri muuttuu, eikä perinteitä kannata pitää väen väkisin yllä, kuten naisiin kohdistuvaa väkivaltaa uskonnon nimissä. Väkivaltaa on yhtä hyvin se, että jokin ihmisryhmä jää näkymättömäksi, eikä saa ääntään kuuluviin.
Sosiaalifoorumi on yhteiskunnallisen kansalaiskeskustelun areena, joka kokoaa yhteen erilaiset liikkeet ja järjestöt. Tapahtuman tämänvuotisena teemana on Ihmisarvosta on kysymys!
Sosiaalifoorumi käynnistyy lauantaina 20.4. kello 10 avajaistilaisuudella, jossa kuullaan terveisiä Tunisin Maailman sosiaalifoorumista ja Mikko Perkoilan yhteiskunnallisia lauluja. Tapahtuman kymmenissä seminaareissa, työpajoissa ja elokuvissa käsitellään muun muassa naisten asemaa, nuorten yhteiskuntatakuuta, kaupunkimetsiä, veroparatiiseja, maahanmuuttajanuoria, äärioikeistoa ja kansalaisaloitteita.
Sosiaalifoorumiin osallistuu kansainvälisiä vieraita Intiasta, Somaliasta, Kuubasta ja Syyriasta. Tapahtuman kahden vuoden välein vaihtuvana tili- ja vastuujärjestönä toimii tänä vuonna Työväen Sivistysliitto. Foorumia tukee Suomen ulkoasianministeriö.
Suomen 12. sosiaalifoorumi 20.–21.4. Helsingin Arbiksella, Dagmarinkatu 3. Foorumi avoinna la klo 10–18
ja su klo 11–17. Vapaa pääsy.
Lisätiedot: www.sosiaalifoorumi.fi
Jaa tämä artikkeli: