null Kohtuutta kotitarpeiksi

Yhteisvoimin. Ekopaaston avaustilaisuudessa Marttaliiton opetuskeittiössä arkkipiispa Kari Mäkinen (oik.), Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Lea Kauppi, ympäristöministeri Ville Niinistö ja nunna Elisabet leipoivat yhdessä pullaa. Taikina oli tosin tehty valmiiksi – veteen, ei maitoon.

Yhteisvoimin. Ekopaaston avaustilaisuudessa Marttaliiton opetuskeittiössä arkkipiispa Kari Mäkinen (oik.), Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Lea Kauppi, ympäristöministeri Ville Niinistö ja nunna Elisabet leipoivat yhdessä pullaa. Taikina oli tosin tehty valmiiksi – veteen, ei maitoon.

Kohtuutta kotitarpeiksi

Seitsemän viikkoa kestävä ekopaasto alkaa laskiaisesta ja päättyy pääsiäiseen.

Teksti Eira Serkkola
Kuva Katri Saarela


Juontaja Anne Kukkohovi, arkkipiispa Kari Mäkinen, Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) pääjohtaja Lea Kauppi, keskosvauvana syntyneen ”Pirpanan” isä Tomi Takamaa, nunna Elisabet, ympäristöministeri Ville Niinistö ja järjestöpäällikkö Satu Taiveaho. Mitä yhteistä heillä on?

https://www.youtube.com/watch?v=GukJgUYH3O0&feature=c4-overview&list=UUN9wiPOEXxy42f4iEXyAWLA

Heitä yhdistää ekopaasto, joka alkaa tuhkakeskiviikkona 5.3.. Kolmatta kertaa vietettävä ekopaasto liittää yhteen kristillisen pääsiäispaastoperinteen ja ekologisen kevätkampanjan. Ekopaastossa katseet kohdistuvat kuluttajakansalaisen valintoihin.

– Uskon, että ihmisen omilla valinnoilla voi vaikuttaa paljon. Pienistä valinnoista koostuu suuri rasitus ympäristöämme kohtaan, sanoi Lea Kauppi kampanjan avaustilaisuudessa.

– Tämä on aikamme suurin kysymys. Kun kulutamme niin paljon, että ympäristö ei kestä sitä, se estää kasvun lähivuosina. Meidän on löydettävä keinot luoda hyvinvointia vähemmillä resursseilla, jatkoi Ville Niinistö.

Liikenteestä, syömisestä ja kulutustottumuksista syntyy lähes 70 prosenttia Suomen hiilijalanjäljestä. Niihin jokainen voi vaikuttaa omalta osaltaan.

ProBody-lehden päätoimittaja Tomi Takamaa tuli viime vuonna tunnetuksi keskosvauva ”Pirpanan” isänä. Takamaa perusti Facebookiin supersuositun ryhmän 875 grammaa ja julkaisi syksyllä kirjan tyttärensä alkutaipaleesta.

Aktiivisena kehonrakentajana tunnettu Takamaa yllättyi, kun häntä pyydettiin mukaan ekopaastoon yhdeksi sen keulakuvaksi.

– Tuntui, etten ole tarpeeksi eko eikä minusta saa tehtyä mitään ”ympäristöjesuiittaa”. Mutta sitten selvisi, että minun ei tarvitse mullistaa elämääni. Normaalin ihmisen normaalit teot riittävät.

Takamaa aikoo keskittyä ekopaaston aikana energiansäästöön.

– Vaikka en ole mikään ökyilijäkään, niin en ole osannut ajatella, miten pienet asiat vaikuttavat ympäristöön. Helposti esimerkiksi televisio jää taustalle pauhaamaan, valot tahtovat jäädä päälle sinne sun tänne ja suihkussa kuluu paljon vettä.

Takamaa kiinnittää paljon huomiota ravintoonsa. Sopiiko paasto mitenkään yhteen kehonrakennuksen kanssa?

– Pätkäpaasto kyllä sopii. Sen yksi versio on, että ollaan syömättä 16 tuntia vuorokaudesta. Itse syön mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa. Liha ei myöskään ole täysin välttämätöntä, vaan esimerkiksi monet tuttavani ottavat paljon proteiinia maitotuotteista.

Miten muut ekopaaston aloittajat aikovat paastota lähiviikkoina?

– Minun paastolupaukseni ovat ne samat vanhat: ruokavalio, hiljentyminen ja lähimmäisten muistaminen. Niissä riittää oppimista vielä muutamaksi vuodeksi eteenpäin, hymyili nunna Elisabet (ort.) viitaten kirkkonsa vanhaan paastoperinteeseen.

Ruokavalio on silloin käytännössä vegaaninen eli kaikista eläinperäisistä tuotteista luovutaan.

– Ei pidä kuitenkaan paastota liikaa. Kirkossa ei saa pyörtyä!

Lea Kauppi jättää lautaseltaan pois hirvenlihan, viimeisen nauttimansa lihalaadun. Hiljentymisen merkeissä hän lupaa kohtuullistaa työaikojaan.

Ville Niinistö näkee, että ministerinä hän voi vaikuttaa omassa arjessaan lähinnä siihen, mitä syö.

– Suosin luomua, lähiruokaa ja kestäviä tuotteita, sesonkivihanneksia ja särkikaloja.

Kari Mäkinen on tehnyt samantyyppisiä valintoja. Lihan sijasta hän valitsee kalaa.

– Uusi lupaukseni on viettää viikossa tunnin kauemmin hiljaisuudessa. En lakkaa puhumasta läheisilleni, vaan paastoan taustakohinasta: kännykän, television, radion ja lehtien seuraamisesta.

Arkkipiispa korosti, että vastuu suomalaisen yhteiskunnan elämän kohtuullistamisesta on yhteinen.

– Vastuuta ei voi yksityistää vain kuluttajille. Se kuuluu myös julkiselle vallalle, yrityksille ja kansainvälisille yhteisöille.

Ekopaaston julkilausumassa kirkko, SYKE ja Suomen Ekumeeninen Neuvosto tiivistävät asian näin: ”Ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatii tekoja. Valinnat maapallon, köyhien ja lastemme hyväksi eivät tarkoita ilotonta ja ankeaa elämää, vaan pyrkimystä kohtuuteen ja riittävyyteen.”

Osallistu ekopaastoon: www.ekopaasto.fi
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.