null Koira on poliisille korvaamaton apu

Etsintätehtävissä koira palkitaan onnistuneesta suorituksesta kehuilla tai lelulla. Kuva: Jan Tanskanen

Etsintätehtävissä koira palkitaan onnistuneesta suorituksesta kehuilla tai lelulla. Kuva: Jan Tanskanen

Koira on poliisille korvaamaton apu

Saksanpaimenkoira Masa on poliisikoira, joka seuraa ohjaajaansa Pete Åbergia työssä ja vapaa-ajalla.

Vanhempi konstaapeli Pete Åberg työskentelee Helsingin koirapoliisissa koiranohjaajana. Koirapoliisipartioon kuuluu poliisikoiran lisäksi koiranohjaaja ja partiomies.

Åbergilla on ohjattavanaan 6-vuotias saksanpaimenkoira Masa. Yhteistyö koiran kanssa alkoi jo pentuiässä: Åberg tutustutti Masan kaupunkiympäristöön ja autossa olemiseen. Varsinaisiin työtehtäviin koira pääsee mukaan vasta kun koulutus on käyty ja vaadittavat tasokokeet läpäisty.

Työvälineenä hajuaisti

Poliisikoira ja koiranohjaaja käyvät 2,5 vuotta kestävän peruskoulutuksen. Tottelevaisuus ja hallittavuus ovat tärkeitä osa-alueita koiran koulutuksessa. Poliisikoiran on pysyttävä ohjaajan hallinnassa ilman sinkoilua ja poukkoilua.

– Masa sopii luonteensa puolesta hyvin poliisikoiraksi. Se on sosiaalinen ja tottelevainen ja keskittyy hienosti työhönsä, Åberg kertoo koirastaan.

Peruskoulutuksen lisäksi koirat käyvät läpi erikoiskoulutuksen. Niitä käytetään erilaisissa etsinnöissä: pommi-, ruumis- tai huumekoirina. Uusin erikoisalue on sytytysnesteiden etsintä palopaikalta. Helsingin koirapoliisissa on eniten huumekoiria, ja niille on käyttöä päivittäin.

Masan erikoisosaamista tarvitaan harvemmin: se on koulutettu ruumiskoiraksi. Ruumiskoirat opetetaan löytämään vainaja hajun perusteella. Koira on korvaamaton apu, kun etsitään vainajia vesistöistä tai maastosta.

– Masan ensimmäinen vainajanetsintätehtävä on jäänyt erityisesti mieleeni. Riihimäen metsistä oli haettu vainajaa kahden päivän ajan kuuden eri koiran voimin. Toisena etsintäpäivänä olimme jo palaamassa autoille, kun Masa otti vainun ja löysi henkirikoksen uhrin ruumiin rannalta, Åberg muistelee.

Yhdessä työssä ja vapaalla

Hyvä poliisikoira liikkuu tottuneesti lattioilla ja liukkailla pinnoilla. Myös hermoja kysytään: säikky koira ei pärjää työtehtävissä, vinkuminen ja haukkuminen on poissuljettua. Vuosittain koirille pidetään tasotarkastukset. Masa on päässyt tarkastuksista läpi kerralla. Jos huomautettavaa tulee, ohjaaja saa määräajan lisäharjoittelua varten.

Työvuorojen ajan koira oleskelee pääosin virka-autossa, jossa on sitä varten iso häkki. Ohjaaja juottaa ja ulkoiluttaa koiraa työpäivän aikana. Tarvittaessa koira on mukana järjestyksenvalvonta- ja turvallisuustehtävissä tai avustamassa poliisia rikollisen kiinniotossa.

Kouluttamiseen keskitytään työajan ulkopuolella, ja se vie ison osan ohjaajan vapaa-ajasta. Koira asuu ohjaajan kodissa, ja Masan tapaan useimmat poliisikoirat saavat olla ulkotarhassa.

– Masasta huomaa, että se erottaa työn ja vapaa-ajan. Poliisiauton kyydissä se seuraa ympäristön tapahtumia ja reagoi niihin. Kun vaihdamme omaan autoon, Masakin vaihtaa vapaalle. Se heittäytyy kyljelleen ja työvuoron päätteeksi kuuluu vaan syvä huokaus, Åberg kuvailee.

Poliisikoirat jäävät eläkkeelle yleensä kymmenen vuoden iässä. Joskus terveys pettää aiemmin. Eläkepäivänsä koirat viettävät pääsääntöisesti ohjaajansa kotona.

– Halusin ruumiskoiran ohjaajaksi, kun sellaista mahdollisuutta koirapoliisiyksiköstä tarjottiin. Vaativa ja muista poikkeava työtehtävä kiinnosti minua. Omaisille tieto vainajan löytymisestä on usein helpotus, joka päättää tuskallisen epätietoisuuden läheisen kohtalosta, Åberg kertoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.