Kolehdin keräämisestä kirkossa

Kolehdin keräämisestä kirkossa

Kirkossa kävijälle sunnuntaisin jumalanpalveluksen aikana kerättävä kolehti on tuttu. Perinteisesti tämä tarkoittaa vaikka suntioiden tai vapaaehtoisten penkeissä kierrättämää kolehtihaavia. Tähän kolehtihaaviin jokainen kirkon penkissä istuva voi lahjoittaa haluamansa rahasumman. Kerätty kolehtisumma päätyy sitten sovitun kohteen hyväksi. Kirkollamme on ilmeisesti huolta kolehtiin kertyvien lahjoitussummien pienenemisestä. Nyt kirkko kehittää maksupäätteiden tuomista messuun, jolla voi halutessaan maksaa kolehdin. Myös jonkinlaisesta maksullisesta kolehtitekstiviestistä olen kuullut puhetta.

Lahjoitustekstiviestit ovat monelle televisiosta tuttuja. On ihan hyvä, että kirkko seuraa mukana maailman teknistä kehittymistä. On totta, että ihmiset kantavat vähenevässä määrin mukana käteistä rahaa. On hyvä, että on vaihtoehtoisia maksutapoja käteisen sijaan. Kolehtihaavin täytyy mielestäni kuitenkin säilyä ensisijaisena kolehdin keräämisen muotona. En ihan äkkiä laittaisi suntiota kolehtihaavin sekä maksupäätteen kanssa penkkeihin kiertämään. Maksupääte kirkon eteisessä tai vastaavassa sen sijaan kuulostaa ihan mahdolliselta messun jälkeen käytettäväksi.

Kolehtitekstiviestikään ei välttämättä ole huono idea. Kaikki tämä perustuu kuitenkin vapaaehtoisuuteen. Kirkossa käymiseen ei saa tulla rahastuksen tuntua. Kannattaa muistaa, että ihminen voi halutessaan antaa lahjoituksia haluamilleen kohteille myös muulloin kuin kirkossa käynnin yhteydessä.

Päivi Turkki

Jaa tämä artikkeli: