null Kolehtinäytelmä

Kolehtinäytelmä

Ensi pyhänä kannattaa mennä kirkkoon. Palmusunnuntaina kerrotaan Jeesuksen ratsastamisesta aasilla Jerusalemiin. Kansa levitti Jeesuksen eteen palmunoksia, siitä pyhälle nimi. Samasta tapahtumasta puhutaan ensimmäisenä adventtina Hoosiannan veisaamisen ohella, mutta vähän toisesta vinkkelistä.

Karussa Pohjolassa pääsiäisen alla on käytetty palmunlehvien sijaan pajunoksia aikaan liittyvinä koristeina. Tästä juontuu mutkan kautta tapa, jossa veikeät pääsiäisnoidat käyvät palmusunnuntaina jakelemassa ovelta ovelle pajunoksista värkättyjä virpomavitsoja. Älkää unohtako varata karkkeja kotiin heitä varten. Nämä pikkunoidat kantavat eteenpäin varmaankin tietämättään suloisesti sekoittuneena toisaalta itäistä virpomisperinnettä ja toisaalta läntistä noitaperinnettä.

Oman jännitteensä palmusunnuntain messuihin tuo tänä vuonna se, kenelle missäkin mahdetaan kerätä kolehti. Kirkkohallitus on määrännyt kolehdin kerättäväksi Suomen Raamattuopistolle. Tätä jotkut pitävät nykyoloissa vikatikkinä. Kyseisessä paikassa kun ei hyväksytä naista papinvirkaan ja sieltä annettiin taustatukea myös paljon porua aiheuttaneelle Älä alistu! -kampanjalle.

Erityisesti voi suositella palmusunnuntain messua Kallion kirkossa. Itse sunnuntain sanomaan syventymisen lisäksi voi jännittää, mikä on kolehdin kohde ja millä saatesanoilla sen keräämistä siivitetään. Seurakuntaneuvosto ehti jo päättää, että ylhäältä määrättyyn kohteeseen sitä ei koota, mutta kirkkoherra aikoo totella mieluummin lain kirjainta kuin omaa neuvostoaan. Tervetuloa kirkkoon.

Seurakunnissa on jo aiemminkin sovellettu vapaalla kädellä kirkkohallituksen kolehtimääräyksiä. Asiaa koskevan lain sanamuoto on jokseenkin väljä. Ei ole myöskään mitään säännöstä siitä, mitä tapahtuu, jos seurakunta ei määräyksiä noudata. Olisikin mielenkiintoista nähdä, mihin oikeustoimiin kirkkohallitus olisi valmis ryhtymään pistääkseen uppiniskaiset seurakunnat järjestykseen.
Parasta olisi, jos kirkkohallitus luopuisi määräämästä kolehteja kohteisiin, jotka ovat kirkossa kiistanalaisia. Vältyttäisiin tarpeettomilta komedioilta ja tragedioilta, vaikka toki niiden seuraamisessa oma kiinnostavuutensakin on.

Seppo Simola
Päätoimittaja
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.