null Kolo on partiolippukunnan toiminnan sydän

Puheenvuorot

Kolo on partiolippukunnan toiminnan sydän

 

Partio tarjoaa yli viidelletuhannelle helsinkiläislapselle ja -nuorelle mielekkään harrastuksen. Partio ehkäisee syrjäytymistä ja yksinäisyyttä. Se tarjoaa tutun ja turvallisen aikuisen myös perheen ulkopuolelta.

Partio on kaikille avointa toimintaa. Se nojaa partioaatteeseen ja vahvaan arvopohjaan. Toimintaa järjestävät itsenäiset yhdistykset, lippukunnat, joita johdetaan nuorten toimesta täysin vapaaehtoisvoimin.

Meidän ehdottomia vahvuuksiamme ovat paikallisuus ja edullisuus, jotka tekevät harrastuksesta helposti saavutettavan monelle lapselle ja nuorelle. Yli yhdeksällä kymmenestä pääkaupunkiseutulaisesta lippukunnasta on taustayhteisönään seurakunta tai muu kristillinen järjestö, jolloin toiminta luetaan piispainkokouksen päätöksellä seurakunnan nuorisotyön muodoksi.

Helsinkiläisten seurakuntien säästäessä tarkastellaan tiukasti erilaisten tilojen käyttöasteita, vuokrakuluja ja muita kustannuksia. Partiolaisten toimitilat, kolot, eivät aina tässä vertailussa pärjää. Siksi moni partiokolo onkin leikkauslistalla, ja sen myötä lippukunnan mahdollisesti vuosikymmeniä samassa paikassa jatkunut partiotoiminta vaakalaudalla.

Leikkauslistat eivät kuitenkaan ota huomioon vapaaehtoistoiminnan tuomaa äärimmäistä kustannustehokkuutta ja työn merkityksellisyyttä. Helsinkiläisissä lippukunnissa tehdään vapaaehtoistyötä vuosittain puoli miljoonaa tuntia. Se vastaa 300 nuorisotyöntekijän panosta.

Keskimääräisessä lippukunnassa toimii sata henkeä, joista 80 on alle 18-vuotiaita. Lippukunnan toimitilan kustannukset ovat esimerkiksi 10 000 euroa vuodessa, joten toiminnan kustannus per harrastuskerta, per lapsi tai nuori on 2,5 euroa. Harva tila on näinkään kallis, jolloin harrastuskerran hinta on vielä alhaisempi.

Seurakunnalle tämä saattaa olla ainoa kustannus, joka partiotoiminnasta kertyy. Se on reilusti vähemmän kuin esimerkiksi yhden nuorisotyöntekijän vuosipalkka. Pelkästään tilojen hinnalla voidaan mahdollistaa viikoittainen, mielekäs harrastustoiminta ja vapaaehtoistyö seurakunnan toiminta-alueen lapsille ja nuorille.

Vetoan siis seurakuntien päätöksentekijöihin: ottakaa vaikeita säästöpäätöksiä tehdessänne huomioon partiotoiminnan merkitys ja kustannustehokkuus.
 

Anna Haavikko
Helsingin Hakatytöt
Pääkaupunkiseudun Partiolaisten puheenjohtaja

Jaa tämä artikkeli: