Kolumni: Äänettömien yhteiskunta
Ei ole olemassa äänettömiä ihmisiä, ainoastaan marginaaliin työnnettyjä ja tahallisesti sivuutettuja, sanoi Arundati Roy.
Termi ”äänettömät” on hiipinyt poliittiseen keskusteluun. Se onnistui korvaamaan ”syrjäytyneet” mutta on yhtä huono kuvailemaan ihmisryhmiä, joilla ei ole valtaa tässä yhteiskunnassa. Termin käyttö on vastuun siirtämistä yhteiskunnan vallankäytön ulkopuolelle suljetuille.
Äänettömistä ovat puhuneet poliitikot Emma Kari puheessaan vihreiden puoluekokouksessa ja Kai Sadinmaa kevään eduskuntavaalikampanjassaan. Ymmärrän heidän tarkoittaneen mahdollisesti hyvää. Poliittista valtaa käyttävän on kuitenkin vaarallista käyttää tätä termiä, sillä se vahvistaa mielikuvaa itse aiheutetusta tilasta, jossa ihmiset eivät tule kuulluiksi. Erityisen ongelmallista se on, kun kyse on niin sanotuista hyvispoliitikoista, jotka ovat edustavinaan yhteiskunnan sorrettuja.
Poliittisin päätöksin voidaan nimittäin vaikuttaa yhteiskunnan rakentamiseen siten, että jokainen meistä pystyy käyttämään ääntään. Vaihtoehto on nykymeno, jossa osa meistä on suljettu ulkopuolelle: jos et mahdu tähän muottiin, tai et pysty rastittamaan kaavakkeen joka kohtaa tai löydä itseäsi manifestistamme, sinua ei vain ole olemassa. Olet äänetön. Se on päätös, jonka valtaa käyttävä voi tehdä, rajata vallankäyttöä siten, että pysyy itse vallassa.
Äänettömyys ei ole valinta. Kuitenkin kenestä tahansa meistä voi tulla äänetön tai syrjäytetty, jos olosuhteemme muuttuvat tai synnymme tietynlaisiin kehoihin. Kukaan meistä ei herää yhtenä aamuna ja päätä, että aion tästä syrjäytyä. Aion olla näkymätön tässä yhteiskunnassa, aion luopua oikeudestani hyvään elämään. Aion luopua oikeudestani vaikuttaa elämääni koskeviin kysymyksiin. Sellaista ei vain tapahdu.
Poliittisen keskustelun tulisi olla vastuullisempaa ja pyrkiä konkreettisin teoin kohti yhteiskuntaa, jossa ei ole poliittisesti äänettömiä. Se on mahdollista, jos asetamme sen poliittisen kamppailun yhdeksi ydinkysymykseksi.
Vapaa kirjoittaja ja yhteiskunnallinen aktivisti sekä hengellinen musta feministi.
maryan.abdulkarim@gmail.com
Jaa tämä artikkeli: