Kolumni: Älä hautaa lomaminääsi

Kolumni: Älä hautaa lomaminääsi

Tuo töihin palanen saavuttamaasi rauhaa, pientä sisäistä hehkua. Ole oma itsesi joka päivä.

Elokuu. Suurimmalla osalla lomat ovat ohi tai lähenevät loppuaan. Vapaat vaihtuvat arkeen. Lapsiperheillä alkavat kuskailut päiväkoteihin, kouluihin ja harrastuksiin. Seuraavaan viikonloppua pidempään vapaaseen on kuukausia.

Monia työn alkaminen ahdistaa.

Lomalla on melkein aina hauskaa. Kun on paljon aikaa ja vähän pakkoja, huolet unohtuvat ja mieli on kevyt.

Mutta miksi mieli muuttuu, kun työ alkaa? Olemmehan töissä aivan samoja ihmisiä kuin lomallakin. Ja niin ovat työtoverimmekin. Mistä siis kaikki kiristely ja kiire?

 

Työ, jota me itse teemme, myös näyttää meiltä. Millainen tunne siitä syntyy ja millainen kuva muille välittyy, sen päätät sinä.

 

Usein töissä tuntuu, että meiltä vaaditaan koko ajan jotakin. Pitää suorittaa ja ahertaa. Samassa unohtuu, että se on vain tekemistä. Sellaista, jonka olemme yleensä itse valinneet ja jonka eteen olemme nähneet vaivaa aina koulunpenkiltä asti. Miksi siis ajatella työtä vain ulkoisena pakkona? Työ, jota me itse teemme, myös näyttää meiltä. Millainen tunne siitä syntyy ja millainen kuva muille välittyy, sen päätät sinä.

Älä lannistu loman loppuessa. Älä hautaa vapautunutta henkilöä, joka puhkesi kukkaan lomalla, ja vaihda sitä tympeään työminääsi. Tuo mukaasi palanen saavuttamaasi rauhaa, pientä sisäistä hehkua. Ole oma kokonainen itsesi joka päivä. Ole läsnä tänään eikä vain sitten joskus, kun loma taas alkaa.

Aamuherätys ja arkiset askareet ovat osa tätä kaikkea. Niistä voi yhtä hyvin iloita. Aina ei mene kaikki putkeen, mutta kellä nyt menisi? Ihmisiähän tässä vain ollaan.

Pidä itsestäsi huolta. Jatkuvasti, ei pelkästään lomalla. Mikäli saavutettu rauha tuppaa arjen keskellä unohtua, ota töistä pieni tauko ja lähde kävelylle, hetkeksi puistoon istahtamaan tai lounaalle terassikahvilaan. Vedä henkeä ja muistuta itseäsi: loma on aina sisälläni.

 

Kirjoittaja on markkinointitoimisto Sherpan toimitusjohtaja.

pauli@sherpa.fi

Jaa tämä artikkeli: