null Kolumni: Arvoilla ja muodilla erottaudutaan rahvaasta

Puheenvuorot

Kolumni: Arvoilla ja muodilla erottaudutaan rahvaasta

Kun tavikset käyttävät Uggeja, on korkea aika erottautua uudella kenkämerkillä.

Eduskuntavaalitulos säikäytti ystävistäni liberaaleimmat. He näkivät sen paluuna taantumukseen: mitä tapahtui edistykselle?

Kannatan edistystä, mutta sen tavoittelu voi saada haitallisiakin piirteitä. Edistyksen vaatimus voi joskus lyödä tarpeetonta kiilaa ihmisten välille. Arvoista voi tulla vaatetusmuodin kaltainen ilmiö.

Muodissa eliitti keksii aina uutta, kun vanha leviää massoille. Kun tavikset käyttävät Uggeja, on korkea aika erottautua uudella kenkämerkillä. Muoti ei koskaan valmistu, sen ei ole tarkoituskaan. Sen tehtävä on erottaa edelläkävijät rahvaasta.

 

Muodissa eliitti keksii aina uutta, kun vanha leviää massoille.

 

Sama voi päteä edistykseen. Edistyksellisillä mielipiteillä erottaudutaan jälkeen jääneistä. Kun rahvaskin tunnustaa feminismiä, edistyksen maalitolppia siirretään kauemmas. Hyve onkin nyt vaikkapa "sukupuolineutraaliutta". Mitä se seuraavaksi on, sitä ei vielä tiedetäkään: eihän nykyisyyttäkään osattu arvata vielä pari vuosikymmentä sitten. Tällaisen edistyksen tehtävä on – erottaa edelläkävijät rahvaasta.

Vaalikopin rauhassa ihminen voi vaihtaa muotiaatteet tuttuihin ja turvallisiin kuten oman kotinsa rauhassa muotivaatteet teepaitaan.

Usein sanalla eriarvoistuminen tarkoitetaan vain rahaa. Kirjaimellisesti eriarvoistuminen on erilaisia arvomaailmoja. Turhimmillaan niitä tuotetaan muodin tapaan erottautumisen vuoksi, mutta aina se rikkoo yhtenäisyyden. Yhteistyö on tarpeeksi vaikeaa jo muutenkin.

Suomalaiseen yhtenäisyyteen kuuluu monia kallisarvoisia piirteitä. Talojen pihoja eivät rajoita muurit, eivät aina aidatkaan: takapiha johtaa suoraan julkiseen puistoon. Se on harvinaista maailmassa. Yhteisistä tavaroista pidetään huolta, ja potkulaudan voi jättää kirjaston eteen lukotta. Pihatalkoissa käy ihmisiä.

Tuntemattomia autetaan, eikä kävellä ohi, kuten pirstoutuneissa suurkaupungeissa. Tällainen luottamus syntyy yhteisistä arvoista – tunteesta, että olemme kaikki yhtä.

Erno Paasilinna kirjoitti, että ystävyyttä syntyy vain samanarvoisten kesken. Se ei päde vain rahaan.

Kirjoittaja on espoolainen kirjailija

konstigblog@gmail.com

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.