Kolumni: Avaimenperä muistuttaa: voit muuttaa elämäsi!

Kolumni: Avaimenperä muistuttaa: voit muuttaa elämäsi!

Mietin kolumnini aihetta pitkään.

Kertoisinko vaikka kivasta projektistani: Yritän tänä vuonna lukea vähintään 50 kirjaa. Äidille ääneen on myös tullut luettua jo Ilkka Remestä, Dan Brownia ja Miika Nousiaisen hauska ja koskettava Metsäjätti. Odotan innolla kaikkia seikkailuja, mihin kirjojen kuljettamina joudunkaan...

Taidan nyt kuitenkin kirjoittaa eräästä toisesta asiasta, joka vaivaa mieltäni.

Haastattelin syksyllä yhtä vaikuttavaa naista. Brittiläinen Madi Sharma on moninkertainen yrittäjä, ja Suomessa hän oli YritysEspoon 20-vuotisjuhlien pääpuhujana. Madi kertoi, kuinka hän nuorena vaimona makasi kaksi päivää keittiön lattialla. Silloinen aviomies oli potkinut hänet liikuntakyvyttömäksi.

Madilla oli kaksi vaihtoehtoa. Joko hän on uhri ja jää lamaantuneena makaamaan tai hän ottaa lapsensa ja päättää selviytyä. Madi pääsi jaloilleen ja mitättömän pienistä versoista hän on onnistunut kasvattamaan yrityksiä, jotka tarjoavat työtä erityisesti vaikeasti työllistyville naisille.

Madi antoi minulle lasisen avaimenperän muistuttamaan, että minä voin muuttaa jonkun elämän. Vähintään omani.

Avaimenperä on puhutellut viime päivinä erityisesti. Siksi, että ystäväni pahoinpideltiin sairaalakuntoon. Tekijä ei ollut tuntematon hyökkääjä pimeällä kujalla, vaan hänen miesystävänsä. Ihminen, jonka tukeen pitäisi voida luottaa joka tilanteessa.

Kauheinta on nähdä, kuinka ystäväni etsii syytä itsestään. Jos hän vain olisi osannut olla toisenlainen! Ei niin tyhmä, ärsyttävä ja pienirintainen. Jospa hän sitten olisi kelvannut?

Veikkaan, että meillä jokaisella on lähellämme ihmisiä, jotka elävät väkivaltaisessa suhteessa. Ennen ensimmäistä lyöntiä ilmenee paljon henkistä väkivaltaa. Lähipiirin velvollisuus on lopettaa hyssyttely ja puuttua asiaan. On katkaistava väkivallan kierre.

Lähimmäisinä meidän tehtävämme on antaa vaikeassa tilanteessa painivalle rohkeutta lähteä ja luoda toivoa: ”Sinä pärjäät kyllä! Voit muuttaa oman elämäsi!”

Joskus pienikin osoitus välittämisestä saattaa pelastaa ihmis­henkiä.

Kirjoittaja on espoolainen toimittaja ja juontaja.

miahalonen@yahoo.com

Jaa tämä artikkeli: