null Kolumni: Biljoona dollaria ydinaseisiin

Puheenvuorot

Kolumni: Biljoona dollaria ydinaseisiin

Yhdysvaltain ydinasepäivitys herättää kilpavarustelupelkoja ja kysymyksen: millainen vaikutus tuolla summalla olisi vaikka ilmastonmuutoksen ehkäisyssä?

Tämän kolumnisarjan oli tarkoitus käsitellä vain hyviä uutisia, koska ympärillämme lietsotaan jo niin paljon negatiivista. Teen poikkeuksen, sillä eteeni osui kirjoitus, joka ei ollut positiivinen eikä negatiivinen, vaan toteava. Ja sitä sen ei kuuluisi olla.

Luin viime viikolla Financial Timesia. Kolmannella sivulla vastaan tuli artikkeli "Ydinasepäivitys herättää kilpavarustelupelkoja". Jutussa oli taulukko ydinasemaiden arsenaalista ja tekstissä käsiteltiin tarvetta päivittää Yhdysvaltojen ydinasekalusto. Yhdysvaltain senaatti oli vaatinut päivityksen ehtona sopimukselle, jonka mukaan kokonaisydinasekantaa lasketaan. Sitä perusteltiin myös Venäjän uhan kasvamisella. Melko pienelle käsittelylle jäi hankkeen hinta, biljoona dollaria.

 

Juttu herätti ihmetystä sitä lukiessani, ja mitä enemmän asiaa mietin, sitä enemmän se kiteyttää mielestäni kaiken sen, mikä maailmassa on pielessä.

Nämä aseet on suunniteltu tappamaan pitkän matkan päästä valtavan määrän ihmisiä. Tappamisen ohella aseiden tarkoitus on uhkailla ja pelotella. Ei rakentaa luottamusta lähimmäiseen, vaan pidentää välimatkaa entisestään.
 

Älykkäät ja koulutetut ihmiset lukevat asiasta maailman johtavasta talouslehdestä, äimistelevät hetken ja siirtyvät seuraavaan uutiseen."
 

Hankkeen budjetti (miljoona miljoonaa) on niin valtava, että sitä on vaikea käsittää. Tai sitä, mitä muuta tuolla rahalla saisi. Kuinka suuri vaikutus vastaavalla budjetilla olisi yhteistä maapalloamme uhkaavan ilmastonmuutoksen ehkäisyyn tai globaalin köyhyyden kitkemiseen. Juuri paljastetut Panaman-paperitkin kalpenevat mittakaavassaan tälle väärinkäytetylle rahamassalle.

Aseteollisuus on valtava toimiala, joka työllistää suuren määrän älykkäitä ja koulutettuja ihmisiä. He voisivat käyttää osaamistaan muuhunkin. Vastaavasti älykkäät ja koulutetut ihmiset lukevat asiasta maailman johtavasta talouslehdestä, äimistelevät hetken ja siirtyvät seuraavaan uutiseen.

 

Mitä tulisi tehdä? No ei ainakaan olla nostamatta asiaa esille kolumneissa, joilla ei ole sen kanssa mitään tekemistä. Nämäkin asiat kun ovat ihmisten päättämiä. Ja liian vääriä ohitettaviksi.

 

Kirjoittaja on markkinointitoimisto Sherpan toimitusjohtaja.

pauli@sherpa.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.