Kolumni: Elämys-Suomi sulkee ovensa liian varhain

Kolumni: Elämys-Suomi sulkee ovensa liian varhain

Reissasin tänä kesänä erimaalaisten kanssa ympäri Suomea Kökarista Kemijärvelle.

 Jännitin karhusafarilla Suomussalmella, vierailin Mannerheimin syntymäkodissa, perehdyin metsämuseoon Punkaharjulla, näin Suomen ainoan Unescon luonnonperintökohteen Merenkurkussa ja ihailin Tamperetta Pyynikin tornista.

Hangon rannoilta näkymät ovat toiset kuin Rukatunturilta. Oululaisessa kylpylässä on eri löylyt kuin siilinjärveläisessä savusaunassa. Raatteentien taistelun muistomerkissä oli kiviä kuin ahvenanmaalaisella pirunpellolla, Rauman Pitsiviikolla oli yhtä innostunutta väkeä kuin Parolan Panssarimuseossa.

Joka puolella on vehreät metsät, kimmeltävät vedet, erinomaista lähiruokaa ja ystävällisiä ihmisiä. Upea kotimaamme saa minut miltei pakahtumaan onnesta ja ylpeydestä.

Mutta kuten työ-Suomi on kiinni juhannuksesta heinäkuun loppuun, sulkee matkailu-Suomi ovensa nyt koulujen alkaessa. Italialainen ystäväni halusi tuoda tyttärensä muumeja tapaamaan lomallaan, syyskuun alkupuolella. Harmi vain, että tuolloin Muumimaailma on ollut kiinni jo viikkoja. Vierasvenesatamat hiljenevät ja monille nähtävyyksille pääsee enää tilauksesta.

Paljon puhutaan siitä, miten jo kymppi kuussa kotimaisiin tuotteisiin toisi 10 000 työpaikkaa lisää Suomeen. Millainen piristysruiske Suomen taloudelle olisi, jos kotimaan matkailukautta saataisiin jatkettua kummastakin päästä edes parilla viikolla.

Eteläisen Euroopan yleisin lomakuukausi elokuu on niin kuuma, että Suomen lämpötilat tuntuisivat raikkaalta vaihtoehdolta. Israe­lilaiset vieraat hämmästelivät puita ja puhtautta, amerikkalainen tilaa ja turvallisuutta. Kuumuuteen kyllästyneet arabit nauttisivat varmasti maassamme, jossa on yhtä viileää kuin heillä ylellisissä ilmastoiduissa ostoskeskuksissa.

Jospa me suomalaiset, joiden elämää eivät koulujen loma-ajat säätele, jatkaisimme nyt kesästä nauttimista Suomessa matkustellen. Samalla voimme houkutella ulkomaiset tuttumme kotimaahamme.
Jo täällä Espoossa meillä on näytettävää, kuten saaristo, Nuuksio ja hieno kivikirkkomme. Kyllä kelpaa!

Kirjoittaja on espoolainen toimittaja ja juontaja.
miahalonen@yahoo.com

Jaa tämä artikkeli: