null Kolumni: Heidän kanssaan ja puolestaan

Kolumni: Heidän kanssaan ja puolestaan

Koska en tee seurakuntapapin töitä, toimituksia ja pyyntöjä niihin tipahtelee kohdalleni harvakseen. Yritän aina sanoa kyllä, jos vain suinkin pystyn – enkä pelkästään siksi, että pyytäjinä ovat yleensä tutut tai tutun tutut. Useimpien virkatoverieni tavoin ajattelen, että pappisviran hoitaminen on etuoikeus ja kunniatehtävä. Ja iso ilo.

Vuosikausien mutapainin jälkeen kirkossa syntyi toissa vuonna laiha kompromissi samaa sukupuolta olevien parien kanssa vietettävästä rukoushetkestä heidän solmittuaan rekisteröidyn parisuhteen.

Piispat antoivat sen viettoa koskevan pastoraalisen ohjeen viime vuoden helmikuussa.

Menin muutama päivä sitten tapaamaan pariskuntaa, joka oli pyytänyt minulta rukousta puolestaan. Olin innoissani, koska vastaavaa ei aikaisemmin ole eteen tullut. Istuimme kahvilassa hyvän tovin ja ideoimme, minkälainen rukoushetki tulisi olemaan.

Ohje rajaa, että tilaisuus ei saa muistuttaa avioliiton solmimista. Siihen ei tule sisällyttää osia vihkikaavasta. Mitä enemmän kahvia kului, sitä typerämpi olo minulle asiasta tuli. Oikein huolella typerä. Miksi ei? Keneltä tilaisuuksien sukunäköisyys on jotakin pois – paitsi tietysti parilta, joka siunausta ja sormusten vaihtoa kohdalleen ehkä toivoo? Ja mitäköhän virkaa minulla on pappina, jos sielunhoidollisten ohjeiden noudattamisella lähinnä loukkaan tilaisuuden läsnäolijoita?

Kristikunta on tehnyt homoseksuaalisuudesta itselleen järjettömän päänsäryn. Yksimielisyyttä ei saavuteta koskaan.

Pieni räksyjoukko tulee muutaman raamatunjakeen sokaisemana, pyhimysnaamari päässä toiseuttamaan ja nöyryyttämään seksuaalivähemmistöjä loputtomiin. Ääriajatukset elävät kuitenkin vain, jos iso joukko empii tai vaikenee. Siksi asian ympärillä tulee jokaisen herätä.

Valinta on loppujen lopuksi helppo. Jos ajattelemme, että me kaikki olemme Jumalan lapsia ja että rakkaus on Jumalan lahja, niin kaikki rajaukset miten saa siunata ja rukoilla joutavat kirkkohistorian roskalaatikkoon.

Kirjoittaja on Kirkon tiedotuskeskuksen toimittaja, joka asuu Tillinmäessä.

ville.talola(at)gmail.com

Jaa tämä artikkeli: