Kolumni: Herätysliikkeiden arvo

Kolumni: Herätysliikkeiden arvo

Useat seurakuntavaaliehdokkaat eivät vaalikonetta täyttäessään tunnistaneet evankelisuutta herätysliikkeeksi. Itse olen kasvanut evankelisen liikkeen parissa.

Herätysliikkeemme ovat vuosisatoja ajan tukeneet kirkon toimintaa. Suhde on välillä ollut jännitteinen. Kuitenkin herätysliikkeet ovat elävöittäneet kansankirkkoamme ja kylväneet uskon siementä siellä, missä se muuten olisi jäänyt kylvämättä.

Minulla on 12-vuotias poika. Hänen iässään kävin koulua Satakunnassa Huittisissa. Vielä 1980-luvun lopulla eli vahvana seura- ja piiritoiminta. Viikoittain kokoonnuttiin rukoushuoneella, laulettiin Siionin kannelta ja kuunneltiin puhujia, jotka elämäntarinoiden kautta avasivat uskon ja elämän mysteerejä. Opin myös puheiden pitämisen taidon, en oppikirjoista vaan maallikkosaarnaajia kuuntelemalla.

Sama on uskon laita. Uskon siemen kylvettiin minuun näissä illoissa ja uskon avulla olen selvinnyt elämän haaksirikoista. Sitä ei opi opiskelemalla ja lukemalla, vaan yhdessä elämällä. Perinteiden läpi eläminen yhteisönä, asioista keskusteleminen ja kyseenalaistaminen ovat välttämättömiä uskonnollista perinnettä siirtäessä.

Oma poikani ei päässyt osaksi evankelisen liikkeen sukupolvien ketjua, koska jouduin ulosuljetuksi liikkeistä naispappeuskiistojen vuoksi. Vuonna 2008 perustettiin ELY ry, naispappeuden hyväksyvä haara, jonka tilaisuuksissa olen säännöllisesti vieraillut. Omalle lapselle perinteen siirtäminen on kuitenkin jo myöhäistä.

Tänä päivänä vanhemmat toivovat lastensa olevan varakkaampia, korkeammin koulutettuja kuin itse ovat olleet. Uskontososiologisten tutkimusten mukaan äärimmäisen pieni prosentti haluaa lastensa olevan uskonnollisempia kuin itse ovat. Hyvä elämä ei kuitenkaan koostu pelkästään vauraudesta ja materiasta. Hyvään elämään kuuluvat myös henkinen ja hengellinen ulottuvuus.

Herätysliikkeet tekevät tärkeää hengellistä työtä ja perinteen siirtoa, joka tulisi tunnustaa. Usein tämä unohtuu.

Kirjoittaja on yhteiskunnallisen ja kirkollisen kentän rajapinnoista kiinnostunut teologian tohtori.

sanna.lehtinen@eduskunta.fi

Jaa tämä artikkeli: