null Kolumni: Hyvä leviää motiivista huolimatta

Puheenvuorot

Kolumni: Hyvä leviää motiivista huolimatta

Auttamisen takana voi aina olla myös itsekkäitä syitä.

Kansallisteatterissa juuri kantaesitetty Heini Junkkaalan näytelmä Olipa kerran minä tuntuu osuvan tähän hetkeen moniltakin teemoiltaan. Yksi niistä on itsekkyys.

Junkkaalan alter ego, Minna Haapkylän tulkitsema Kirjailija, väittää näytelmässä provokatiivisesti, että homoseksuaalisen vietin toteuttaminen on pohjimmiltaan itsekästä: Se on yritys tulla kokonaiseksi mieheksi tai kokonaiseksi naiseksi. Se ei ole yhteyden luomisen akti, vaan läpeensä narsistinen tapahtuma.

Väite on ärsyttävä, mutta ehkä vähän laajennettuna ymmärrettäväkin. Ehkä kaikenlainen pariutuminen on lopulta motiiveiltaan itsekästä. Ehkä kaikenlainen yhteyden hakeminen toiseen ihmiseen on?

Lapsia tehdään, jotta päästään äidiksi tai isäksi, parisuhteita, jotta päästään kainaloon. Muita ihmisiä kohdellaan niin kuin toivotaan, että itseä kohdeltaisiin. Kun sosiaalisessa mediassa rukoillaan pariisilaisten puolesta tai vaihdetaan profiilikuvat trikoloriin, sitä ei tehdä solidaarisuudesta vaan omakuvan tähden.

Mutta entä sitten?

 

Mitä siitä, vaikka altruismi olisi egoismia valepuvussa, kuten sanotaan?

 

Otetaan esimerkiksi ne tuhannet vapaaehtoiset, jotka villasukillaan ja toppatakeillaan tekevät Suomeen vaeltaneiden turvapaikanhakijoiden talven vähän siedettävämmäksi. Vaikka he tekisivät lopulta kaiken tämän kokeakseen itse tehneensä hyvää, onko sillä väliä? Hyvä leviää motiivista huolimatta. Mitä siitä, vaikka altruismi olisi egoismia valepuvussa, kuten sanotaan? Onhan se silti toimintaa muiden hyödyksi.

Amerikkalainen koomikko ja talk show -isäntä Stephen Colbert yksinkertaisti asian hyvin Pariisin iskujen ja niitä seuranneen nihilistisen surukritiikin jälkeen: Mikä vain pyrkimys yhteyteen toisten ihmisten kanssa on juuri nyt positiivinen asia. Piste.

Jos parisuhteen lopputuloksena on kaksi läheisyyttä saavaa osapuolta ja vähempiosaisen auttamisen lopputuloksena onnellinen autettu ja auttaja, miksi tuomita teko itsekkään motiivin tähden?

On kai mahdollista, ettei puhdasta altruismia ole edes olemassa. Tuntuu, että tässä ajassa välttäisi – ja tekisi hyvää – pikkuisen epäpuhdaskin.

Kirjoittaja on toimittaja, joka epäilee aina suuria totuuksia.

ville.blafield@rsb.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.