null Kolumni: Hyvinvointivaltio on meitä kaikkia varten

Puheenvuorot

Kolumni: Hyvinvointivaltio on meitä kaikkia varten

Nostetaan huono-osaisuuden mekanismit esille yksilöiden syyttämisen sijaan.

Kiitos, että olen saanut kirjoittaa näitä kolumneja tämän vuoden. Kiitos myös teille kaikille, jotka olette laittaneet lämmintä palautetta teksteistäni. Sanon lämmintä, koska näinä aikoina kannustavaa ja hyvähenkistä puhetta on yhteiskunnassamme aivan liian vähän.

Kuten alkuvuodesta lupasin, kirjoitin teemoista, jotka ovat oman tutkimusaiheeni liepeillä tai sen keskiössä. Kirjoitin ihmisryhmien välisistä sosiaalisista etäisyyksistä ja pärjäämisen eetoksesta, joka voi pahimmillaan kurjistaa, kun apua ei haeta ajoissa, vaan ongelmien annetaan kasautua. Kirjoitin hyväntekeväisyyden laastarimaisesta roolista, joka ei korjaa huono-osaisuuden syitä, kirjoitin levollisuusvajeesta, joka maksaa meille huolena ja rahana.


 

Yhteiskunnassa mikään asia ei synny tyhjiössä vaan kaikki vaikuttaa kaikkeen.
 

 

Kirjoitin niukkuuden elämää hankaloittavista vaikutuksista ja siitä, kuinka on etuoikeus elää ilman näitä, mutta kuinka etuoikeus ei synny yksin ihmisen omasta toimeliaisuudesta. Kirjoitin myös sosioekonomisista terveys- ja hyvinvointieroista, jotka rakentuvat lukuisista tekijöistä, kirjoitin häpeän, masennuksen ja yksin asumisen haasteista sekä luottamuksesta hyvinvointivaltion rakennuspalikkana.

Kirjoitin, koska on tärkeää tunnistaa huono-osaisuuden mekanismeja. Osan ihmisistä takaa löytyy useita edellä mainituista vaikeuksista, osalla jo useammassa sukupolvessa. Yhteiskunnassa mikään asia ei synny tyhjiössä vaan kaikki vaikuttaa kaikkeen. Hyvinvointivaltion sosiaalivakuutuksen sana sosiaali pitää sisällään ajatuksen siitä, että riskit, joita vastaan ihmisiä vakuutetaan, kuten työttömyys tai sairaus, ovat syntyneet sosiaalisessa kanssakäymisessä tai vaikuttavat niihin.

Ne eivät ole irrallisten yksilöiden synnyttämiä, saati niiden vaikutukset irrallisia muusta yhteiskunnasta. Tämä on hyvä muistaa, kun julkisessa keskustelussa keskitytään arvostelemaan ihmisiä, jotka kohtaavat elämässään vaikeuksia. Hyvinvointivaltio on meitä kaikkia varten, hyvinä ja huonompinakin hetkinä. Sivuilla prohyvinvointivaltio.fi on tarinoita hyvinvointivaltiosta. Kerro sinäkin omasi.


Kirjoittaja on köyhyystutkija ja Vihreiden varapuheenjohtaja.
maria.ohisalo@gmail.com

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.