null Kolumni: Itse ansaittu etuoikeus on usein harhaa

Puheenvuorot

Kolumni: Itse ansaittu etuoikeus on usein harhaa

Menestys on harvoin ihmisen yksin rakentamaa.

Uusiseelantilaisessa The Wireless -verkkolehdessä julkaistiin viime vuonna Toby Morrisin sarjakuva "Lautasella: lyhyt tarina etuoikeudesta". Se on tarina, jota pitäisi opettaa kouluissa.

Tarinassa kerrotaan kahden lapsen elämästä. Richardin vanhemmilla menee hyvin, Paulan vanhemmilla ei niinkään. R asuu talossa, jossa on lämmintä ja kuivaa, hyllyissä kirjoja ja jääkaapissa ruokaa. P:n asunnossa on paljon ihmisiä, ahdasta, kosteaa ja meluisaa, ja P sairastelee usein. R:n vanhemmat tekevät lapsen kanssa yhdessä läksyjä ja kannustavat tätä: vain parasta meidän pojallemme. P:nkin vanhemmat tekevät kaikkensa lapsensa eteen, joten ovat jatkuvasti poissa kotoa monissa (oletettavasti pienipalkkaisissa) töissä. R:n koulussa opettajat pitävät työstään, lapsille on aikaa ja koulussa tarpeeksi resursseja. P:n koulussa luokkakoko on suuri, resurssit vähäiset ja opettajien jaksaminen vedetty äärirajoille.
 

Richardin vanhemmilla menee hyvin, Paulan vanhemmilla ei niinkään."
 

Pienet erot jatkuvat ja kasautuvat läpi R:n ja P:n elämän. R:n vanhemmat maksavat paikan huippuyliopistoon. P taas tiskaa työkseen saadakseen kasaan rahat koulutukseen, mutta silti velkataakka kasvaa. R:n vanhemmilla on tuttuja, joiden palvelukseen poika pääsee. P hoitaa töidensä ja opintojensa ohella sairasta isäänsä. Vähitellen R alkaa ajatella, että on päässyt huipulle omasta ansiostaan, tehnyt kaiken itse.

Sarjakuvan loppu puhuttelee: Siinä R kertoo juhlissa, kuinka hänen mielestään ihmisten pitäisi valittaa vähemmän ja tehdä töitä enemmän. Hän on kyllästynyt ihmisiin, jotka hakevat etuuksia ja kertoo, kuinka kukaan ei ole koskaan antanut hänelle mitään valmiina lautasella. R:n puhuessa P tarjoilee hänelle ostereita lautasella.

Köyhä ihminen ei ole köyhä laiskuuttaan. Niukkuutta rakentavat erilaiset ympärillä olevat köyhät yhteisöt, vähäinen osallistuminen, jatkuva pärjäämisestä aiheutuva psykologinen paine ja stressi, taloudellisen niukkuuden aiheuttama kuormitus ja sosiaalinen eristäytyminen. On etuoikeus elää ilman näitä, mutta etuoikeus ei synny yksin ihmisen omasta toimeliaisuudesta.

 

Kirjoittaja on köyhyystutkija ja Vihreiden varapuheenjohtaja.
maria.ohisalo@gmail.com

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.