Kolumni: Jumala ei tykkää halpatuotannosta

Kolumni: Jumala ei tykkää halpatuotannosta

Joitakin viikkoja sitten netissä kiersi video, jossa opetettiin Jehovan vihaavan taikuutta.

Video oli Jehovan todistajien opetusvideo lapsille. Lapsi heitti keskustelun päätteeksi kivan lelunsa roskiin, koska Jehova ei tykkää siitä. Ehkä videon tarkoitus oli opastaa lasta hyvään. Minusta se kuitenkin enemmän ohjasi pelkäämään Jumalan vihaa, jota ei lapsen tarvitsisi pelätä.

Meilläkin käytiin kasvatuskeskustelu, tosin vaatteiden ostamisesta. Siihen keskusteluun ei Jumalaa sotkettu, vaikka taustalla tällaisella pappisäidillä olikin ajatus viljelystä ja varjelusta.

Tytär kauniiden vaatteiden ystävänä halusi uusia vaatteita eräästä ylikansallisesta halpatuotantoketjusta. Vaatteita hän tarvitsi, ja siinä keskustellessamme kerroin hänelle, miksi suhtaudun nihkeästi kyseisen ketjun vaatteisiin.

”Kaukana sinun ikäisesi lapset tekevät niitä, vaikka heidän pitäisi olla koulussa.” Tunneherkkä tyttäreni jäi mietteliääksi. Töihin mennessäni ajattelin, tarvitseeko lapsen vielä tietää? Selvitin myös, mitä löytyy, jos haluaa puhua lapselle eettisestä kuluttamisesta.

Löysin vinkkejä siitä, miten puhua lapsille ihmissuhteista ja mediankäytöstä. Eettisestä kuluttamisesta en löytänyt mitään vastaavaa. Kuitenkin tiedämme, että jo varhain lapsi oppii kestävän kuluttamisen periaatteita.

Lähes aina uudelle löytyy kierrätetty vaihtoehto. Lähes aina voi valita eettisemmän, jos haluaa. Valinnat, jotka tiedostaa, ovatkin helppo juttu.

Kuitenkin ne kulutusvalinnat, joita tekee tiedostamattaan, ovat hyvin usein vääriä. Ihanteisiin ei kukaan yllä. Syyllisyyden taakka voi yksittäisellä tiedostavalla ihmisellä olla kohtuuton, vaikka tietäisi, että yksin ei maailmaa voi muuttaa. Yksittäisten ihmisten valinnat ovat vain murto-osa isojen organisaatioiden ja valtioiden vastuusta, mutta silti niillä on merkitystä. Välinpitämättömyys on suurin uhka maailman tilalle.

Kasvatuskysymyksensä kullakin. Jumala ei vihaa omaa ihmistään, mutta vääryyttä ja epäoikeudenmukaisuutta hän katsoo karsaasti. Jumalan viha ei kuulu lapsen kannettavaksi. Lapsi tarvitsee tietoa. Ohjausta siihen, mikä tässä maailmassa on kestävää ja hyvää.

Kirjoittaja on espoolainen pappi.
merianna.hintsala@gmail.com

Jaa tämä artikkeli: