null Kolumni: Jumala ylittää järjen

Kolumni: Jumala ylittää järjen

Miten Jumala voi olla ikuinen ja läsnä yhtä aikaa kaikkialla?

Nuorena filosofian harrastajana hahmottelin aikanaan mielessäni Jumalan olemusta, yritin ymmärtää sitä järjelläni. Lähdin liikkeelle Platonin ideaopista: kaikella, mitä on olemassa, on taustallaan idea. Siis ennen kuin voin rakentaa talon, minun täytyy oivaltaa talon idea. Taloni voi sitten joskus kyllä ränsistyä, mutta talon idea on edelleen olemassa, kuten oli jo ennen kuin sen keksin.

Platonia soveltaen päättelin, että Jumala on täydellisyyden idea. Hän on ikuinen, rakastava ja kaikkivoipa. Hänen olemuksensa sisältää kaiken, mikä on hyvää, eikä mitään, mikä on pahaa.

Nuoren miehen vastauksia etsivässä mielessä tämä ajatuksenjuoksu tuntui näppärältä, mutta enää se ei tunnu minusta tyydyttävältä. Vähä vähältä olen joutunut tunnustamaan, että Jumala ylittää järjen. Jumala on salattu Jumala.

 

Jumalan olemus ja olemassaolo, ihmiselämän tarkoitus, johdatus ja kohtalo – näistä emme koskaan saa varmuutta.

 

Mieli häkeltyy miettiessä, mitä tarkoittaa, että Jumala on ikuinen. Tarkoittaako se, että hän ei pelkästään elä ikuisesti vaan elää koko ajan jokaista hetkeä, joka koskaan on ollut ja tulee olemaan?

Jumala on aina kanssamme. Miten hän voi olla täydellisesti läsnä yhtä aikaa kaikkialla? Onko hän siis kokonaisuudessaan läsnä pienimmässäkin siitepölyn hiukkasessa, joka tuulessa leijuu ohitsemme?

Jumala on rakkaus, Jumala on täydellisyys. Pystynkö ihmisenä käsittämään ehdottoman rakkauden tai maallisen oikeudenmukaisuuden ylittävän armon? Osaanko kuvata, mitä on täydellisyys ja luetella kaikki siihen kuuluvat hyveet ja siitä puuttuvat paheet?

En osaa. Jumalaa ei ihmisjärki hahmota eikä kykene määrittelemään. Jälleen joudumme tunnustamaan, että juuri elämän suurimmat kysymykset näyttävät usein pakenevan ihmisen ymmärryksen ja niin kutsutun tieteellisen tiedon ulkopuolelle. Jumalan olemus ja olemassaolo, ihmiselämän tarkoitus, johdatus ja kohtalo – näistä emme koskaan saa varmuutta.

Jumala on mysteeri. Siksi nykyään olen Jumalasta puhuttaessa erityisen mieltynyt vanhaan mietelauseeseen: uskon, koska se on mahdotonta.

Kirjoittaja on perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

sampo.terho@eduskunta.fi

 

Jaa tämä artikkeli: