null Kolumni: Kellokorttipappi

Puheenvuorot

Kolumni: Kellokorttipappi

Työajan mittaaminen sopii huonosti kutsumustyöhön.

Pappi on pappi vaikka paitasillaan, komensi tomera ruustinna minua. Minut oli vihitty papiksi ja aprikoin, miten suorituskeskeinen ja ylitunnollinen jaksaa työssä, jossa ei ole työaikaa. Papilla on työ- ja vapaapäiviä, mutta työaikalaki viikkotunneista ja ylityöstä ei koske hengellisen työn tekijöitä. Työpäivän pituus vaihtelee työtehtävien mukaan – välillä painetaan vuorokauden ympäri leirillä, jonain päivänä messutaan kirkossa pari tuntia.

Muotitietoisimmat organisaatiot haikailevat tällä hetkellä kohti joustavaa työaikaa. Kahdeksan tunnin työpäivä on malli, jonka Henry Ford lanseerasi 100 vuotta sitten teollistuvan maailman tarpeisiin. Nyt erilaisissa yrityksissä kysytään, onko mallilla enää käyttöä nykyajan työelämässä, jossa työaika ja vapaa-aika sekoittuvat yhä enemmän. Työaikaleimaukset sopivat huonosti kutsumustyöhön.
 

"Kellokorttipappi ei elä yhdessä seurakuntalaisten kanssa, vaan suorittaa virkatehtävän."


Tarkkailin eräässä toimistossa kellokortin aiheuttamia lieveilmiöitä. Ihmisillä oli kiire tulla työpaikalle suorittamaan työaikaa. Ratikasta harpottiin puolijuoksua kellokortin lukijalle, sitten kaikessa rauhassa keitettiin sumpit, päivitettiin Facebook ja luettiin päivän lehdet. Kellokortti ei motivoinut työntekijöitä tekemään tehokkaasti työtään, vaan herätti himon todistaa, että ihminen on aina ovelampi kuin kyttäävä kone.

Samaan aikaan, kun yritykset luopuvat työajan laskemisesta, seurakunnissa kaipaus säädellyn työajan piiriin kasvaa. Säädelty työaika rajaisi hengellistä työtä tekevien työajan 38 viikkotuntiin. Kellokorttipappi rukoilee seurakuntansa puolesta vain virka-ajan puitteissa. Rippileireille tarvittaisiin kolme kellokorttipappia, jotta vuorokauden kaikki tunnit tulisivat katettua. Kellokorttipappi ei elä leirielämää yhdessä seurakuntalaisten kanssa, vaan suorittaa virkatehtävän.

Työssä kuin työssä toimistolla vietettyjen minuuttien mittaamisen sijaan tärkeämpi kysymys tulisi olla, miksi työpaikalle tulee. Mikä on työni syvin tarkoitus? Sen jälkeen voi vastata, millainen työaika palvelee tätä tarkoitusta.


Kirjoittaja on pappi ja toimittaja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.