null Kolumni: Kertomusten maa

Kolumni: Kertomusten maa

Voimme lukea pääsiäiskertomuksen neljästä eri evankeliumista. Kukin evankeliumi kertoo, että Jeesus surmattiin ristillä ja nousi kuolleista. Jokainen evankelista korostaa kuitenkin eri yksityiskohtia niin, että yhden tapahtumaketjun muodostaminen on vaikeaa.

Myös Israelilla on yksi historia, mutta jokaisella alueella asuneella kansalla ja heimolla oma tarinansa. Olin Israelissa viikon Amerikan juutalaisten vieraana. Tapasin niin palestiinalaisia, Israelin arabeja kuin juutalaisia. Heitä kuunnellessa tuntui, että jokaisella israelilaisellakin on oma käsityksensä tapahtumien kulusta. Kokonaiskäsityksen muodostaminen eri tarinoiden pohjalta oli vaikeaa.

Keskustelut kääntyivät rauhanneuvotteluihin. Sain keskustella molempien osapuolten rauhanprosessiin osallistuneiden kanssa. Osapuolia kuunnellessa paljastui, miten monimutkaisesta asiasta sekä rauhassa että koko neuvotteluprosessissa on kyse.

Nobel-palkinnon saanut professori Shechtman sanoi, että neuvotteluille tuskin koskaan saadaan pistettä, mutta pilkkuja kyllä. Israelilaiset ovat tottuneet elämään pilkkujen kanssa. Kansat ja hallitsijat ovat vuosituhansien aikana vaihtuneet useaan otteeseen.

Juutalaisen rabbin mukaan syy sille, miksi neuvottelut ovat jatkuneet 20 vuotta tuloksettomina, on se, että rauhaan on pyritty puhtaasti sekulaarilla agendalla. Koska uskonto on osa konfliktia, sen tulee olla myös osa ratkaisua. Avain pysyvään rauhaan olisi, että myös uskonnolliset johtajat julkisesti ilmoittaisivat tukensa rauhanprosessille. Ongelmana on myös Gaza. Kukaan ei tuntunut haluavan vastuulleen tätä Hamasin hallitsemaa aluetta, jota Iran ja Qatar rahoittavat.

Vierailu holokaustin muistolle pystytetyssä museossa avasi silmät myös eurooppalaisille ongelmille. Hetken ehdin jo ajatella, että onneksi meillä Euroopassa ei enää syrjitä yksittäistä kansaa. Huomasin olevani väärässä. Romanikerjäläiset ovat tällä hetkellä syrjitty ihmisjoukko Euroopassa. Älkäämme antako historian toistaa itseään.

Kirjoittaja on yhteiskunnallisen ja kirkollisen kentän rajapinnoista kiinnostunut teologian tohtori.

sanna.lehtinen@eduskunta.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.