null Kolumni: Keskustelu perusarvoista on tärkeää

Puheenvuorot

Kolumni: Keskustelu perusarvoista on tärkeää

Käsitykset hyvästä ja pahasta muuttuvat nykyään nopeasti. Silti yhteiskunta tarvitsee toimiakseen arvopohjan.

Suomalainen yhteiskunta on moniarvoistunut viime vuosikymmeninä valtavasti. Vielä 80-luvulla olimme monessa suhteessa yhtenäiskulttuuri, jossa oli varsin selkeät ja nykynäkökulmasta yksioikoiset käsitykset oikeasta ja väärästä. Kirkolla (ja Raamatulla) oli merkittävä osa hyvän ja pahan määrittelyssä.

Nykyään yhteiskunta on monimutkaisempi. Internet-aikana kilpailevat aatteet, uskomukset ja uskonnot keräävät ja menettävät kannattajia nopeammin kuin koskaan. Muoti-ilmiöt ja kiinnostuksen kohteet nousevat yhdessä aamupäivässä ja unohtuvat iltaan mennessä. Myös käsitykset hyvästä ja pahasta elävät ja muokkaantuvat nopeasti.

Ilmiö ei sinänsä ole uusi. Uskonnolliset ja moraaliset käsitykset ovat aina muuttuneet ja joskus nopeastikin. Jatkuvasta muutoksesta huolimatta tarvitaan jokin yleinen käsitys hyvästä ja pahasta.
 

Toimivalla yhteiskunnalla on arvopohja, jonka perusarvoista johdetaan hyväksyttävät toimintatavat esimerkiksi yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Ilman tätä perustaa ei olisi lainkuuliaisuutta, vaan ainoastaan mielivaltaa tai korkeintaan pakotettua järjestystä.
 

Niin kauan kuin pystymme maltillisesti keskustelemaan hyvästä ja pahasta ja muokkaamaan lakejamme keskustelun pohjalta rauhanomaisesti, meillä on yhteiskunta."
 

Siksi keskustelua hyvästä ja pahasta ei myöskään saa lopettaa, niin moniarvoisia kuin olemmekin. Keskustelun mahdollistamiseksi suvaitsevaisuuden on oltava yksi arvopohjan perusta – ei minään poliittisena ohjelmana vaan keskustelukulttuurina, joka hyväksyy ja suorastaan edellyttää ajatustenvaihtoa eri arvomaailmojen välillä.

Niin kauan kuin pystymme maltillisesti keskustelemaan hyvästä ja pahasta ja muokkaamaan lakejamme keskustelun pohjalta rauhanomaisesti, meillä on yhteiskunta.
 

Jatkuva keskustelu voi tuntua hitaalta ja raskaalta, mutta jos menetämme keskustelukyvyn, myös sitoutuminen rauhanomaiseen vaikuttamiseen uhkaa rikkoutua. Silloin yhteiskunta hajoaa, mistä aiheutuvat ongelmat ovat pahempia kuin raskaimmankaan keskustelun sietäminen.

Perusarvojen ja ajatustenvaihdon tärkeys on hyvä muistaa erityisesti vaikeina yhteiskunnallisina aikoina.
 

Kirjoittaja on perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja.
sampo.terho@eduskunta.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.