null Kolumni: Kevätmasennusta

Kolumni: Kevätmasennusta

Kevätaurinko toteaa tylysti sateen piiskaamat likavanat ikkunoissa ja paljastaa kuolleen nurmikon, jota kukaan ei jaksanut syksyllä leikata. Kasvihuone on korsien ruumishuone ja mädät omenat antavat vinkin siitä, mistä joku sai aikojen alussa idean tehdä zombie-elokuvia. Hommia olisi niin paljon, että töistä pitäisi saada kuukauden verran vapaata. On niin paljon kaikkea. Masentuako vai eikö masentua, siinäpä pulma.

Teatterintekijälle kevät on hetkittäin samanlaista. Pahimmat kilpailijat eivät ole enää kotisohva ja aivojensulatuslaatikko olohuoneen nurkassa vaan paikalle ilmaantuu se paha vastustaja, aurinko. Katsojien huomiosta taistelevat lasten harrastuksiin viemisten ja marketissa käyntien lisäksi pihat, kesämökit, moottoripyöräkelit ja veneilykausi. Uimarannat alkavat siintää mielissä valon lisääntyessä ja pitäisi hankkia salikortti, uudet vaatteet. Missä välissä ehtisi? Tai jaksaisi? Ja miksi?

Ajatuksia herättävä, hämmentävä, uudenlainen, asenteita ravisteleva, taiteellinen ja vakava teatteri ei kiinnosta. Sellaista osoittelua, syyllistämistä ja ikävien asioiden kaivelua ei kaivata. Ei varsinkaan keväällä, kun on pitkä ja synkkä talvi takana.

Rentouttava, harmiton, nopeasti pureskeltu sopii, jos on kerran pakko teatteriin lähteä. On myös oltava paketoituna kaikenlaista esityksen ohessa, joka ei saa olla pitkä. Pitää olla alkoholia, jännittävää ruokaa, seminaarimahdollisuudet, kiertokäynti kulisseihin ja taiteilijatapaaminen, jos esiintymässä on julkkiksia. Vielä päälle alennusta ja erikoistarjousta ja ryhmänvetäjät ilmaiseksi.

Teatterin sesonkiaika kaventuu vuosi vuodelta. Syyskuu ja lokakuu ovat yleensä aktiivisempaa aikaa, marraskuu niukin naukin. Kevään puolella helmi- ja maaliskuu ovat perinteisesti olleet vilkkaampia, mitä nyt erilaiset lomakaudet sielläkin sotkevat.

Kaikki muut kuukaudet ovatkin sitten liian lämpimiä, sateisia tai pimeitä. On jouluvalmistelut ja kesälomat. Keväisin se on aina vähällä ahdistaa, mutta sitten ne hihat taas kääritään.

Kirjoittaja on teatterinjohtaja ja perheenäiti.

anna@kokoteatteri.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.