Kolumni: Kohti kielellistä vieraanvaraisuutta

Kolumni: Kohti kielellistä vieraanvaraisuutta

Ulkomaalainen ystäväni haluaa oppia suomea, jotta voisi saada Suomesta töitä. Minä haluan oppia hänen kieltään. Meillä on sama ongelma, pelko puhua vieraalla kielellä.

Tällainen vastavuoroinen oppimistapa on nerokas. Molemmat opettavat ja oppivat. Joskus uusia asioita joutuu opettelemaan pakon edessä, ja silloin kivat keinot nopeaan oppimiseen ovatkin tarpeen.

Kulttuuri elää meissä ja me kulttuurissa. Yhä useammin omaa kulttuuriamme maustavat vaikutteet muualta ja lähimmäiset kaukaisista maista. Monille ulkomaalaisille Suomessa työn saannin ehtona ja suurimpana vaikeutena on sujuva suomen kielen taito. Se on aika kova vaatimus. Meillä on kaunis mutta vaativa kieli, ja olemme siitä tarkkoja. Meillä on taidossamme kuitenkin pääoma, jota voisimme jakaa. Kielitaidottomuus ajaa muun muassa uhrautuviin ratkaisuihin, myönnytyksiin.

Ajattelepa vaikka sitä Suomessa bussikuskina toimivaa henkilöä, joka kotimaassaan on ollut lääkäri. Olisitko sinä valmis tällaisiin ammatillisiin harppauksiin?

Kun yrittää oppia uutta, alkaa ymmärtää, miten paljon asioita jo osaa. Jokainen meistä osaa jotakin, ja useimmiten haluamme oppia myös uutta. Mitä jos alkaisimme osaamisvaihtoon? Jos sinä opetat minut tekemään täydellistä naan-leipää, minä opetan sinulle suomea.

Nykyään ihmisiä haastetaan astumaan epämukavuusalueelle, jotta voisi ymmärtää erilaisuutta. Mukavuusalueen ulkopuolella turvallisuutta lisää vastavuoroisuus. Sinä osaat jotakin, minä jotakin toista, joten voimme auttaa toisiamme. Samalla kuitenkin tiedämme, kuinka työlästä oppiminen on. Sitä kutsutaan mukavuusalueeksi, että osaa.

Omalle mukavalle sohvalle jäädessä maailmankuva kuitenkin kapeutuu. Pelko peittoaa yrittämisen innon. Asiat sujuvat helposti, mutta samalla mahdollisuudet uuden näkemiseen rajautuvat.

Olen oppinut kielikaveriltani yhden tärkeän asian. Se on hänen kulttuurinsa arvo: ”Filoxenia” tarkoittaa vieraanvaraisuutta. Heillä ollaan vieraanvaraisia. Ollaanko meillä?

Kirjoittaja on espoolainen tutkija ja pappi.

merianna.hintsala@gmail.com

Jaa tämä artikkeli: