null Kolumni: Kolme askelta jouluun

Puheenvuorot

Kolumni: Kolme askelta jouluun

Rakenna uusi jouluperinne tai anna lahja tuntemattomalle. Joulun valon levittämiseen ei vaadita paljon.

Ensimmäinen joulupäivä leskenä. Kauan odotettu aattoilta vastasyntyneen esikoisen kanssa. Viimeinen tapaninpäivä lapsuuskodissa. Kaikista juhlista juuri jouluun liittyy meillä jokaisella voimakkaita muistoja.

Niin haikeat, iloiset kuin hämmentyneet muistot vain korostuvat, kun ne liitetään joulunkaltaiseen juhlaan. Joulunaika saa ilon tuntumaan Ilolta isolla iillä. Samoin se voi murtaa kyynelten padot nostaessaan esiin vanhat muistot.

Jokaista joulun iloa odottavaa kohti on toinen, joka pelkää sen tulevan. Jokaista juhlivaa perhettä kohti on yksinäinen, joka kokee ettei joulu ole häntä varten. Tänä jouluna haluan kohdata pyhän ottamalla kolme askelta, jotka johtavat meidät joulun äärelle.

Ensimmäinen askel. Anna lahja hänelle, jolla ei ole mitään tai niin vähän ettei pysty järjestämään joulua itselleen ja läheisilleen. Vaihtoehtoja on monia. Kirkolla on diakoniatyön reki vähävaraisille tai toiveiden joulukuusi, josta voit poimia apua tarvitsevan lahjatoiveen. Vanhan nallen voi lahjoittaa lelujen joulukeräykseen.

Toinen askel. Rakenna läheisesi tai läheistesi kanssa jokin uusi jouluperinne. Kun muutimme Tapiolaan, tilasimme partiolaisilta joulukuusen, jonka sitten oman pojan kanssa kävimme hakemassa Aarnivalkean koulun pihasta. Kaupunkilapsen kuusenhakumatka oli ikimuistoinen, kun kytkimme kuusen lastenrattaisiin. Pulkalla ja suksilla olisi toki voinut kuusen hakea, vaan ei ollut lunta.

 

Kaikista juhlista juuri jouluun liittyy meillä jokaisella voimakkaita muistoja.

 

Kolmas askel. Käy viemässä kynttilä sellaiselle haudalle, jossa sitä ei vielä ole. Niin helppo on muistaa omia tuttuja ja sukulaisia, mutta hautausmaalla jouluna kävellessä näkee monia unohdettuja hautoja. Ehkä sukulaiset ovat niin kaukana, etteivät pääse tervehtimään kuolleita rakkaimpiaan. Tai sitten niin huonossa kunnossa, että jalat eivät enää kanna hautausmaalle saakka.

Matkan jouluun ei tarvitse olla pitkä. Kolme askelta on riittävästi, ja niillä voimme tehdä vuoden valoisimman juhlan valoisammaksi itselle, lähimmäiselle ja täysin tuiki tuntemattomalle. Joulu itse on joulun paras lahja.

Kirjoittaja on tapiolalainen perheenisä ja Kirkon Ulkomaanavun rauhanverkoston päällikkö.

aaro@kontiohautomo.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.