Kolumni: Kotona kirkossa

Kolumni: Kotona kirkossa

Matkailijat ovat aktiivisia kirkossakävijöitä. Myös turistioppaita selaillessa ei voi olla panematta merkille, miten paljon erilaisia kirkkokohteita niissä esitellään. Kun me suomalaiset suuntaamme Etelä-Euroopan helteisiin ja aurinkoisiin lomakohteisiin, on matkakohteessa mukava vierailla myös viileissä ja hämärissä kirkoissa. Niissä on salaperäistä tunnelmaa.

Myös ulkomaiset turistit vierailevat ahkerasti suomalaisissa kirkoissa. Heitä kirkkoihimme houkuttelevat taitava puurakentaminen ja omaperäinen arkkitehtuuri.

Helsingin päänähtävyyksiin Visit Helsinki- sivuston mukaan kuuluvat muun muassa Helsingin Tuomiokirkko, Temppeliaukion kirkko, Kampin kappeli ja Uspenskin katedraali. Kamera- ja kännykkäkuvat, ”kirkkoselfiet”, leviävät ympäri maailmaa: ”Täällä oltiin hiljaisuudessa keskellä kaupunkia”.

Myös koti-Suomessa maata kiertäessä monella paikkakunnalla kirkko on edelleen se rakennus keskellä kylää, nähtävyys ja ylpeyden aihe. Se on näkyvä osa paikkakunnan historiaa. Se yhdistää eri sukupolvet toisiinsa elämän käännekohtien kautta. Kirkoissa yhdistyy menneisyys ja nykyisyys.

Nyt kesällä perhejuhlista erityisesti häät ja konfirmaatiot kokoavat sukuja ja ystäviä kirkkoihin, vaikka siellä muuten ei tulisi käytyä. Sen jälkeen puhutaan lopun elämää meidän vihkikirkosta ja meidän konfirmaatiokirkosta.

Tienvarsikirkot houkuttelevat ja viittoilevat kesämatkalaisia ympäri maata pysähtymään ja hengähtämään. Ne ovat kuin pieni taukopaikka elämän matkalla. Noin 270 Tiekirkkoa pitää ovensa avoinna ympäri kesäistä Suomea. Tiekirkot löydät osoitteesta www.tiekirkot.fi.

Vaan on kirkoissa jotain muutakin viehättävää ja kotoista.

Minulle kirkko on aina edustanut kotia. On maallinen ja on hengellinen koti. Lähes joka puolella maailmaa on kirkkoja. Ne eivät välttämättä ole juuri luterilaisia kirkkoja, mutta kristittyjen kokoontumispaikkoja kuitenkin.

Ja astuipa kirkon kynnyksen yli sitten missä tahansa, se tuntuu samalta kuin astuisi kotikynnyksen yli. Kirkkoon, kuten kotiinkin, on aina tervetullut.

Kirjoittaja on yhteiskunnallisen ja kirkollisen kentän rajapinnoista kiinnostunut teologian tohtori.

sanna.lehtinen@eduskunta.fi

Jaa tämä artikkeli: