null Kolumni: Kutsuhuuto

Puheenvuorot

Kolumni: Kutsuhuuto

Voisiko yhteiskunnallamme olla muitakin tavoitteita kuin bruttokansantuotteen kasvattaminen?

Politiikka on rikki. Hallitus–oppositio-asetelma on yhtä jumissa kuin ennenkin, eikä media juuri auta, kun se nostaa esiin äänekkäimmät fiksuimpien sijaan.

Mutta politiikka on nyt enemmän rikki kuin ennen, koska sosiaalinen media palvelee omien näkemysten vahvistamista eikä uusien näkökantojen syntymistä.

Optimistina pitämäni yrittäjä ja toimittaja Jari Sarasvuo ilmoitti radio-ohjelmassaan, ettei aio enää äänestää, koska usko on loppu. Hän ei ole yksin.

Huolestuttavaa on, että usko loppuu aikana, jolloin maailmalla pääsee ennennäkemättömällä tavalla valheilla valtaan. Ja aikana, jolloin kotimaassamme nousee ikääntyvän väestön vuoksi mittava kustannuskuilu. Rahamme eivät riitä laajentamaan nykyisen kaltaista hyvinvointia kaikille. On löydettävä uusia tapoja kannustaa niitä, joilla on, auttamaan niitä, joilla ei ole.

 

Kukaan kotimaamme valtaapitävä ei ota johdonmukaisesti kantaa arvokysymyksiin eli kysymyksiin heikoimman auttamisesta, osallisuuden tunteen lisäämisestä ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Kukaan ei halua määrittää yhteiskunnallemme tavoitteita, paitsi bruttokansantuotteen kasvun.
 

Voisiko toivon asettaa yhteen ihmiseen?"
 

Pääministerimme päähuoli tuntuu olevan kilpailukyky eikä se, mitä sen avulla voitaisiin saavuttaa. Oppositiolla on näemmä aina hallitusta humaanimmat arvot. Tosin poliittisessa teatterissa vilpitöntä auttamishalua sopii pohtia.

Arkkipiispa on ollut viime vuosina äänekäs arvokeskustelija. Se ei vain riitä, sillä hänen kirkkonsa liberaali puoli vuotaa ja konservatiiviset änkyrät jäävät.

 

Voisiko toivon asettaa yhteen ihmiseen? Ihmiseen, joka on tehnyt mittavan uran hyvinvointivaltiossamme, sen kehittäjänä ja vaalijana. Kunnianhimoiseen ihmiseen, joka on päättänyt palvella maatamme ja saanut kansan luottamuksen puolelleen.

Olisiko hänen uransa ehtoopuolella aika taistella niiden arvojen puolesta, joiden takana seisoo? Äänekkäästi ja ponnekkaasti. Antaa lausuntoja ja ottaa kantaa. Moni asia on näet rikki ja harvat pyrkivät tekemään sille mitään.

Herra tasavallan presidentti, saanko pyytää?

 

Kirjoittaja on markkinointitoimisto Sherpan toimitusjohtaja.
pauli@sherpa.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.